Tip na vynikající jahodový koláč plný ovoce. Je tak lehký a svěží, že jej můžete sníst bez výčitek celý sami
Jahodových koláčů můžete připravit celou řadu. Od bublanin přes buchty s drobenkou, pečené i nepečené cheesecaky až po lahodné kynuté koláče. Tento recept na čerstvý jahodový koláč neboli Fresh Strawberry Pie s obrovskou dávkou jahod je velmi snadný, dietní a pečený pouze z části. Na upečený korpus pak naskládáte tolik jahod, kolik můžete a prolijete jahodovou polevou. Také už se vám sbíhají sliny?
Čerstvý jahodový koláč patří mezi ty nejjednodušší koláče, které vůbec můžete připravit. Skládá se jen z několika mála ingrediencí a podává se studený, takže vás zchladí i v těch největších parnech. Mísí se v něm celé jahody a domácí poleva z jahodového pyré, která je zahuštěná kukuřičným škrobem namísto želatiny. Podobá se jahodové marmeládě a v závěru receptu jí polijete čerstvé jahody, aby vše drželo pohromadě. A když koláč doplníte před podáváním domácí šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny, zapráší se po něm skutečně rychle.
Budete potřebovat
Pro přípravu koláče si můžete v obchodě koupit hotový koláčový korpus, ale pokud chcete vytvořit zdravější a ještě chutnější variantu, upečte si ho doma.
Na korpus
Na domácí korpus k lehkému jahodovému koláči si připravte 1 hrnek hladké mouky, špetku soli, 1/2 hrnku vychladlého rozehřátého másla a 3 lžíce ledové vody. Mouku a sůl promíchejte a přidejte tekuté máslo. Spojte do hrubé drobenky a přidejte horkou vodu. Vznikne vám měkké těsto, které rozválejte do kruhu. Vtlačte ho do kulaté koláčové formy a dejte alespoň na hodinu do lednice. Následně korpus upečte na 180 °C dozlatova (cca 20 minut).
Na náplň
A co do jahodového koláče navrstvit? No přece jahody. Připravte si kilogram jahod, 1 hrníček cukru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1/2 hrnku vody a pár kapek červeného potravinářského barviva (není nutné). Korpus nechte následně vychladnout. Do hrnce přidejte 1/3 množství jahod, cukr, kukuřičný škrob a pár kapek barviva. Promíchejte a přiveďte k varu. Nechte probublávat asi pět minut a následně odstavte z plamene a nechte vychladnout. Zbylé 2/3 jahod pokrájejte a navrstvěte na vychladlý korpus. Nakonec přelijte vychladlou jahodovou směsí a dejte zchladit do lednice.
Tipy pro ještě lepší výsledek
- před pečením korpusu potřete kůrku bílkem, aby vám glazované ovoce následně korpus zbytečně nenavlhčilo,
- koláčový korpus před pečením propíchejte vidličkou, aby se nenafoukl,
- na náplň můžete použít jahody jak pokrájené, tak ale i vcelku. Dodáte koláči skutečně efektní vzhled,
- váš koláč bude působit jako z cukrářského časopisu, když vyberete podobně velké jahody. Naopak různé velikosti jahod vytvoří dojem koláče od babičky,
- nejkrásnější jahody naskládejte na korpus, ty ošklivější (pokud máte) použijte do polevy,
- než polevu nalijete na čerstvé jahody, nechte ji vychladnout alespoň půl hodiny. Horká poleva by nevzhledně poničila čerstvé jahody.
Zdroj: Autorský článek