Je sexting ve vztahu nevěrou? Dle výzkumu mu nejčastěji propadají právě zadaní

 Vztahy 
17. prosince 2019 12:22 / Blanka Štiková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Sexting je skutečně hitem dnešní doby  Pixabay
Sexting je jakýmsi fenoménem dnešní doby kvůli příchodu nových technologií a spolu s nimi je i více možností, jak pomyslně podvádět. A co že to ten sexting je? Jde o elektronické rozesílání souborů se sexuálním obsahem, ať už formou textové zprávy, fotografie či videa.

Sexting je skutečně oříškem dnešní doby a zvláště pak pro vztahy. Řekněte sami, zda by vám nevadilo, kdyby si váš partner nebo partnerka vzájemně posílal/a nahé fotky s někým jiným. Sice to není fyzická nevěra, ale duševní ano. Je to tedy v pořádku? Kdo a proč nejvíce vyhledává sexting?

Co je sexting

Jde o složeninu anglických slov sex a textování, tedy psaní. Termínem sexting se označuje nezávazné rozesílání textových zpráv, fotek či videí se sexuálním obsahem elektronickou formou, uživatelé se tedy fyzicky nevidí. Sexting je poměrně novým fenoménem, první případy sextingu byly zdokumentovány v roce 2005. V dnešní době je sexting stále na vzestupu.

Je sexting nebezpečný?

Materiály posílané v rámci sextingu jsou například často pořizovány mezi dvěma partnery na oživení jejich vztahu, už jen to představuje riziko, neboť pokud se pak partneři rozejdou ve zlém, může jeden z nich choulostivé fotky nebo videa zveřejnit na internet a v dnešní době by to bylo naprosto kompromitující… Ale nahé fotografie si posílají jen tak přes internet i lidé, kteří se neznají a jsou zadaní, pokud by tyto fotky objevil váš současný partner, možná by to bral jako vaši nevěru.

Sexting je kvůli rozšíření informačních technologii využívaný bohužel nejen dospělými, ale také zvědavými mladistvými a dětmi, kde se pak sexting může snadno stát prostředkem pro vydírání dětí přes takzvaný kybergrooming. V dnešní době vždy čelíte riziku, že se mohou lechtivé fotografie nebo videa dostat na veřejnost a vy pak budete jako nazí před všemi…

Studie o sextingu

Proč lidé holdují posílání peprných fotografií a videí? Nad tímto tématem uvažovali odborníci z Kalifornské univerzity a rozhodli se, že tomu přijdou na kloub. Proto provedli výzkum, aby zjistili, kdo nejvíce využívá sexting, zda nezadaní či zadaní a zda je nějaký rozdíl v početnosti vyhledávání sextingu mezi ženami a muži. Odborníky také mimo jiné zajímalo, zda dotazované láká sexting třeba z důvodu, že ve vztahu cítí nedostatek jistoty či přílišnou svázanost, nebo zda ho vyhledávají i spokojení partneři. Dotazník dostalo k vyplnění celkem 459 nesezdaných heterosexuálních lidí a výsledky průzkumu byly překvapivé.

Kdo propadá sextingu nejvíce?

Domněnky

To, jak se chováme ve vztahu, ovlivňuje mnoho faktorů. Není například tajemstvím, že předpoklady pro určité chování v partnerském vztahu se u jedinců vyvíjí už v dětství, a to podle toho, jak se rodiče chovali ke svému dítěti. Někdo se z dětství nevědomky naučí to, že jsou vztahy bezpečné a je na svém partnerovi ve vztahu závislý jen málo, někdo se ale dožaduje po partnerovi toho, co od rodičů nezažil a ke svému partnerovi se připoutává příliš. Někdo zase může být nedůvěřivý a bát se závazku. A jak tito jedinci ve výzkumu dopadli? Dalo by se předpokládat, že sexting budou nejčastěji využívat nezadaní a že mu budou holdovat hlavně muži. Také by bylo logické, když by mu propadali hlavně jedinci, kteří třeba ve vztahu necítí takovou jistotu než ti, kterým vztah klape. Ale budete se divit, jak to opravdu je…

Výsledky studie

Prvním překvapením bylo, že sextingu holdovala obě pohlaví ve stejné míře, muži pouze častěji svůj protějšek, se kterým si korespondovali, vyzvali k poslání čehokoliv se sexuální tématikou. Asi nejvíce zarážející ale bylo, že sextingu nepropadají pouze nezadaní, podle studie ho dokonce vyhledávají hlavně dlouhodobí partneři, nezadaní jedinci kupodivu sexting příliš nevyhledávali. Výzkum však poukázal na to, že vyměňování sexuálních zpráv s někým jiným bylo mnohem pravděpodobnější u lidí v dlouhých a krátkých romantických vztazích.

Lidé, kteří byli ve vztahu spokojení, posílali peprné zprávy a fotky daleko více než lidé, kteří vyrostli v nespokojenosti a se špatným předpokladem pro fungující vztah. Sexting může být tedy vnímán jako určitá forma okořenění vztahu, sexting v dlouhodobých vztazích ale může být také jakousi známkou oddanosti. V některých vztazích může spolu se spokojeností s partnerem dokonce četnost sextingu i růst.

Jde u sextingu ve vztahu o nevěru?

Nevěra má mnoho podob od úsměvu či flirt přes polibek až po samotný sex. Ale dá se počítat jako nevěra i posílání zpráv se sexuálním podtextem či nahých fotografií s někým třetím? To je dosti diskutabilní otázka. Je to v podstatě dost podobné jako sledování porna, na které v podstatě koukají všichni, když mají sexuální touhu. Ale sledování porna nevěra není, přitom v něm také koukáte na reálné lidi, kteří někde existují. Jediný rozdíl je snad v tom, že u sextingu si píšete s někým, koho možná znáte i fyzicky a líbí se vám, nebo s někým, koho znáte jen virtuálně z internetu.

Tak či tak však hrozí, že se s tímto člověkem budete chtít časem sejít a skutečnou nevěru s ním zrealizovat. Právě proto by se asi dal považovat sexting za nebezpečí ve vztahu. Nikdy totiž nevíte, zda skutečná nevěra neproběhne, nebo zda již neproběhla. Nahé fotky cizí osoby nejsou přeci jen až tak nevinnou záležitostí. Dále čtěte: Dostaly jste od svého partnera fotku jeho penisu? Prozradí to o něm mnohé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008