Krizi středního věku prožije každý z nás, u žen to však většinou nepoznáte

 Vztahy 
01. ledna 2020 09:50 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Krize středního věku hrozí od 43 let Depositphotos
Cítíte se nespokojení se stávajícím životem? Týráte se vzpomínkami, jste naštvaní na partnera, zažíváte nudu a třeba i nový románek? Začali jste být nejistí ohledně budoucnosti či s vámi mává hypochondrie? Vítejte v krizi středního věku. Známý výrok charakterizuje toto období jako „mládí pryč a do důchodu daleko“. Dobrá zpráva je, že bude zase líp.

Muži toto období prožívají zhruba kolem 47. roku, ženy o něco dříve. Prožije to každý, jen nevíme kdy. Každý se s touto nepříjemnou situací vyrovnává jinak, ale někdo si ji ani neuvědomí. Nejedná se přímo o období krizové, ale náleží do pomyslné „poloviny života" a je tedy významným mezníkem, kdy lidé přemýšlí nad svým dosavadním životem, hodnotí a plánují co dál. Takové bilancování a přání si zlepšení začne signalizovat pocity tísně, deprese, osamocení a nedostatek energie.

Typickými projevy krize středního věku je u obou pohlaví podrážděnost, popudlivost a „černé brýle“ v hodnocení okolí. U žen je charakteristickým projevem smutek, podceňování se, ublíženost, neklid, úzkost, sebeobviňování, zvýšená kritičnost k lidem. Objevuje se zvýšený sklon ke konzumaci alkoholu – skrytě, nebo s racionalizací typu „dělá mi to dobře na žaludek“! U mužů je charakteristická mrzutost, pocit ublíženosti a nedocenění. K až nadměrné touze po ocenění se přidává představa – ne já, ale jiní lidé by se měli měnit.

Když krizi středního věku prožívá žena, málokdy to poznáte. Když se toto životní období snaží zvládnout muž, je to zřejmé na první pohled: tisíce slov, silná gesta, v koutku úst brčko, v předsíni zabalený kufr a odhodlání vyrazit do světa a vrátit se nejdřív za rok. Proč se o ženské krizi mluví ve společnosti výrazně méně a její řešení bývají v konečném důsledku méně nápadná? Že krizi středního věku prožívají výrazně hůře muži než ženy, v tom se shoduje většina autorů odborných publikací a ze své terapeutické praxe to potvrzují i psychologové.

Metody první pomoci

  • Autosugesce – vhodné jsou sugesce typu „dnes bude krásný den, všechno zvládnu“.
  • Stop technika – v momentě, kdy začínáte propadat panice, že už nic nezvládáte, začněte ihned myslet na jiné, příjemné vzpomínky a negativní vyhoďte z mysli.
  • Vodoléčba a „vykřičení se“ – napusťte si vanu plnou teplé vody s příměsí třeba heřmánku, meduňky, hlohu, tymiánu, lípy či chmelu. Pak již jen počkat, až voda i hlava vychladne. V krizi může být pozitivním faktorem i pouhé vykřičení se. Ne na děti či na partnera, ale v soukromí, třeba i v koupelně.
  • Tucet výdechů pro klid a pohodu – kratší nádech, delší výdech opakovat dvanáctkrát. Při nádechu vnímáme, jak vzduch proudí do plic. Při výdechu si představujeme jak se kýžený klid šíří kolem nás, podobně jako kruhy na vodě.
  • Arteterapie – léčba uměním, Smetana, Dvořák, Strauss, Kmoch, Bach, Nohavica nebo cimbálovka, to není podstatné. Prostě co vaše ucho i duch ráčí. Podobný vliv může mít i četba oblíbených knih „s lehkou hlavou“. Třeba knihy Haliny Pawlovské, Vejce a já, Saturnin nebo Bylo nás pět. Pár stránek oblíbeného titulu třeba i náhodně zvolených zklidní a přivede na jiné myšlenky. Volba a působení textu je skutečně individuální.
  • Pozitivní přeznačkování a „pochvalování sebe sama“ - v každé tragédii lze najít prvky něčeho pozitivního. Jak název naznačuje, v pozitivním přeznačkování jde o to vyměnit depresi a rezignaci za aktivitu s důrazem na onu novou výzvu. „Chvalte sebe sama“ vychází z toho, že většina lidí je sama na sebe příliš přísná. Nebojte se proto pochválit sebe sama – zvláště když to za vás nikdo jiný neudělá.

Krize středního věku je fáze života, která svádí k bilancování. A doba, kdy má člověk pocit, že pokud chce v životě něco změnit, musí to udělat teď hned. „Určitý psychologický přechod prožívá v období středního věku drtivá většina lidí – mužů i žen. Jak velká část z nich se však v tomto období potýká se skutečnou krizí, to zcela jasné není. Vědci se v názoru na tuto otázku rozcházejí, někteří mluví o 20, jiní až o 80 %. Krize středního věku bývá definována různě. Dominantním pocitem však bývá pocit určité prázdnoty, obavy, že nás už nic nového v životě nečeká a že cíle, kterých jsme dosáhli, nás nedokázaly přivést k pocitu naplnění a životní spokojenosti,“ vysvětluje brněnský psycholog Julián Kuric. Přesto i tato ponurá část našeho života časem odezní a začneme pomalu žít jako dřív.

Krize však může těžce zasáhnout do manželství. Partneři se vzájemně odcizují, nerozumí si, nemají si prakticky co říct, svůj volný čas prožívají odděleně. Důležité však je najít řešení a hlavně chtít jej najít.

Řešení problémů nesmí trvat příliš dlouho

Pokud krize trvá příliš dlouho, vede k oboustranné únavě. Cokoli v tomto stavu partneři udělají, obvykle nevede k urovnání vztahu, ale k ještě větším konfrontacím. Dochází k patové situaci a ještě větším pocitům beznaděje. Dost často se stává, že až v této bezvýchodné situaci vyhledají pomoc odborníka. Touží po rychlém řešení, které by okamžitě vyřešilo jejich stav, jim by se ulevilo a začali by se alespoň trošku cítit lépe. Jenže tak jednoduché to není.

V první řadě je důležité zpomalit a na změnu si vyčlenit delší dobu. Zklidnit se, vše promyslet a zkusit nalézt rozumné řešení. Řada konfliktů pramení jen z touhy po úctě a uznání. Proto ke zlepšení stavu obvykle postačí, když si začnou partneři vzájemně naslouchat, nebudou odsuzovat opačné názory a budou trpělivě hledat řešení.

Kdy to skončí

Překvapivě zlatá jsou šedesátá léta života. Ovšem jen za předpokladu zdraví. U žen velmi pozitivně působí uvolnění domácích povinností. Což je kombinace péče o vlastní domácnost, o děti, jež ještě nevyletěly z hnízda, a o staré rodiče. U mužů působí kladně nižší ambice v zaměstnání a s tím spojený větší příklon ke koníčkům. Navíc se k tomu ve velké většině přidává také úleva od hypoték a peněz na radosti přibývá.

A tak jestli jste právě v krizi a přemýšlíte nad novými životními sny, vychutnejte si jejich plnění možná o trochu víc než předtím. A věřte, že jakákoli krize se dá překonat, tedy pokud přijmete fakt, že stárnete, a budete věřit v lepší příště. O manželských vztazích si můžete přečíst také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod