Lada (35:) Partner mě nechal se čtyřmi dětmi. Dělám co můžu, ale s penězi nevyjdu

 Vztahy 
27. srpna 2022 14:31 / Kateřina Andrýsková
  13
📷
1 fotografie v galerii
Paní Lada zůstala na všechno sama (ilustrační foto) Depositphotos
V osmnácti letech se seznámila s Janem, kterého si brzy těhotná vzala, následně spolu měli ještě tři další děti. Jsou tomu však téměř dva roky, co Jan od rodiny odešel a ponechal veškerou starost na Ladě. Ta má teď co dělat, aby vyšla s penězi.

O tom, jak může být někdy život těžký, ví své paní Lada, která má původ ve vietnamském hlavním městě Hanoji, ale od narození žije se svou rodinou v České republice, kam její rodiče emigrovali za prací a lepším životem. Cítí se být Češkou, a to i proto, že dostala české jméno a čeština je (na rozdíl od jejích rodičů) její mateřštinou. Vdávala se velice mladá, a to především proto, že se svým partnerem Janem otěhotněla. Navzdory dalším třem dětem ji Jan opustil.

Mít čtyři děti je samo o sobě v mnoha ohledech velice náročné. Paní Lada je z péče o své ratolesti, na které zůstala sama, vyčerpaná psychicky, fyzicky, ale i finančně. "O děti se starám sama druhým rokem a vůbec nevím, co bude dál. Jan mě opustil ještě těhotnou se třemi dalšími dětmi na krku. Prý si uvědomil, že velkou rodinu nechce, protože mu ubírá osobní svobodu a odstěhoval se na Slovensko. Ostatní nechal na mně," začíná vyprávět paní Lada, která má celkem čtyři děti ve věku 1, 3, 6 a 14 let.

Lada dříve pracovala jako prodavačka v obchodě svých rodičů, kam se však zatím nemůže vrátit, jelikož má doma roční dcerku, kterou stále kojí. "Nikdo si nedovede představit, jak je to těžké a zdrcující, když nevíte, jestli budete mít příští měsíc na jídlo pro svoje děti. Hodně mi pomáhají rodiče a dávají mi ovoce a zeleninu druhé jakosti ze svého obchodu zdarma, rýžové nudle a někdy mi maminka přinese pro děti i hotové jídlo, které pro nás uvařila," popisuje situaci Lada.

Od bývalého manžela vidí peníze jen občas, jelikož sám není schopen vyjít s penězi, proto nemůže zaplatit předepsané alimenty. "Jan by mi měl posílat měsíčně něco kolem deseti tisíc, ale při jeho příjmu by ze zbytku sám vyjít nemohl. Takže mi někdy pošle pět tisíc, jindy nic. Kamarádi i rodiče mi radí, abych ho dala k soudu, ale copak se mohu se čtyřmi dětmi s někým tahat po soudech? Popravdě se toho bojím. Bojím se i toho, jak by Jan reagoval. Takhle jsme sice chudí, ale mám své děti u sebe a někoho, kdo s námi nechce být, naopak hodně daleko. A tak bych to chtěla nechat," vysvětluje maminka čtyř dětí.

Jenže ceny v dnešní době jdou raketově nahoru, škola a školka něco stojí a dospívající dcera potřebuje čím dál tím dražší vybavení. "Teď pracovat nemůžu, tak zkouším alespoň různé brigády, které můžu dělat ve chvíli, kdy děti spí třeba přes noc z domova. Jenže to mi hodí sotva pět tisíc měsíčně, protože víc času na práci nemám. Před námi je nástup syna do školky, staršího syna do školy a všechny ty pomůcky a nové věci stojí tolik, že vůbec nevím, kde na všechno vezmu. Do toho jsme v nájmu v pražské garsonce, kde platíme deset tisíc bez poplatků. Společně s jídlem, MHD a dalšími povinnými věcmi to už přestávám zvládat," říká Lada.

"Jsem neustále ve stresu, bojím se, že se to na mně podepíše i zdravotně. Netuším, co bych dělala, kdybych musela třeba na nějakou dobu do nemocnice. Kdo by se o děti postaral. Rodiče jsou v krámě od rána do večera a nemohli by se o děti dlouhodobě starat. Vše by musela zvládat nejstarší dcera," bojí se maminka čtyř dětí. Její vyhlídky do budoucna navíc nejsou moc optimistické, protože sama tvrdí, že s takovým počtem dětí je nereálné, aby si našla nového partnera. (V rámci zachování soukromí čtenářky byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Dovedete si představit, že máte čtyři děti? A že na ně zůstanete sami? Co byste Ladě poradili, aby se její situace trochu zlepšila?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Ladou

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod