Klára (47): Rozvedla jsme se s manželem a teď ho chci zpátky. On mě ale už nechce, našel si mladší

 Vztahy 
19. října 2022 08:09 / Michael Veselý
  6
📷
1 fotografie v galerii
Klára se s mužem rozvedla, vidět ho ale jak obletuje jinou ji trápí. Depositphotos
Každý může někdy změnit názor, ne vždycky jdou ale věci vrátit do původního stavu. Měli bychom si proto svá rozhodnutí dobře rozmyslet. Klára udělala to své ukvapeně a nyní toho lituje. Její ex o tom ale nechce nic slyšet.

„S mužem jsem se rozvedla již před třemi roky. Vlastně bych teď asi nedokázala říct pádný důvod proč. Hádali jsme se, a to hodně, ale zpětně mám pocit, že kvůli úplným hloupostem. Rozčilovaly mě maličkosti, jak doma moc nepomůže, že nikdy nechce nikam na dovolenou a dětem se nevěnuje tak, jak bych si představovala. V jednom kuse měly nějakou akci a on se nikdy na žádnou nezašel podívat. Nechci říct, že na ně kašlal, doma se jim věnoval fakt hodně. Ale byl to takový gaučový typ, co ve skříni rozhrabal složené prádlo, hodil mi do dřezu špinavé nádobí, přečetl jim něco na dobrou noc a měl odbyté svoje. Víkendy trávil v garáži, protože motorky byly jeho velkou vášní a on měl na těch svých stále, co vylepšovat. Tak to fungovalo celé roky, až jsem začala být unavená stereotypem,“ vypráví Klára.

„Možná jsem se ho snažila změnit až příliš pozdě. Jednoho dne jsem si uvědomila, že tak prostě nejsem šťastná a chci, aby se sebou něco dělal. Děti jsme měli velké a on s námi ani jednou nejel k moři. Z vyprávění kamarádek jsem dostávala pocit, že jiné rodiny si zkrátka užívají víc. Chybu jsem začala vidět hlavně v něm, protože z mé strany tam iniciativa rozhodně byla,“ říká Klára. Po drobných hádkách a přitakávání známých, že je ještě mladá, aby takhle zahazovala život, se rozhodla s manželem rozvést.



„Přiznávám, že to byla hlavně moje iniciativa. Volnost a samostatnost pro mě byla vidinou lepší budoucnosti. Navíc jsem věděla, že děti má rád, takže než dostudují, přispívat na ně bude. Nebála jsem se, že to nezvládneme.“ Kámen úrazu byl ale nakonec někde úplně jinde.

Když se Klára odstěhovala a nakonec i úspěšně rozvedla, samozřejmě se dál stýkali v celkem poklidném duchu. „Jenže pak přišla pecka. Byli jsme od sebe asi půl roku a on mi řekl, že si našel přítelkyni. Byla mnohem mladší než já nebo exmanžel. Taková pro mě ještě holčička, že jsem nechápala, jestli se s ní chce předvést nebo co je k sobě táhne,“ vysvětluje a přiznává, že na bývalého začala žárlit. „Ať už to byl záměr, nebo ne, vážně to se mnou hnulo. Se svou o 17 let mladší slečnou mě seznámil a samozřejmě spolu vypadali naprosto šťastně. K mému překvapení si ji děti docela oblíbily a asi o to víc mi ležela v žaludku. Nejhorší ale na celé situaci bylo, že se vedle ní úplně změnil. Společně vzali naše děti na výlet do německého zábavního parku nebo v létě na koupaliště. I na sebe začal víc dbát a mě najednou strašně štve, že už to není můj chlap. Strávili jsme spolu kus života, a kdyby se choval jako příkladný manžel, nikdy bych se s ním nerozvedla. O to víc mě štve, že zatímco já byla jeho služka, tahle mladá cácorka je vedle něj princezna. Až jsem začala přemýšlet, jestli ta chyba není ve mně,“ přiznává Klára.

[:id_6588:]

Nějakou dobu se situací trápila a držela horkost v sobě. Před dětmi nechtěla dát nic najevo, ale když přišly s tím, že táta uvažuje nad dovolenou, byla to pro Kláru poslední kapka. „Jako kdyby mi viděl do hlavy, vymyslel týdenní pobyt v Egyptě. Samozřejmě pro čtyři. Vzedmula se ve mně taková vlna vzdoru, žárlivosti a zklamání, kdy mi to děti řekly. Najednou mi přišel jako ten dokonalý muž, kterého jsem si vysnila a štvalo mě, že to všechno, co jsem si zasloužilá já, dostává někdo jiný. Rozhodla jsem se, že svého muže dostanu zpět. Nakoupila jsem pár pěkných šatů, co jsem si mohla dovolit a začala se k němu chovat přívětivěji. Dokonce jsem si pořídila takovou knihu s návodem, jak slepit vztah po rozchodu. Píše se v ní, že ideální je připomínat druhému ty dobré momenty, co jste spolu zažili, a tak to dělám, kdykoliv máme možnost vést o samotě hovor. Jelikož nás na chvíli navštíví aspoň jednou týdně, docela se mi to i daří,“ popisuje Klára, jak její plán vychází.

„Neříkám, že mám vyhráno, ale vše se mezi námi zlepšilo, jsme teď spíše přátelé se společnými dětmi než exmanželé, a já tak musím počkat, až přijdou nějaké komplikace s jeho novou známostí a doufat, že se mi s nimi svěří. Předpokládám, že vztah s takovým rozdílem nemůže vydržet. Vždyť má věkem blíž k našemu synovi než k mému muži. Jsem pevně rozhodnutá být trpělivá, a pokud se ukáže, že jejich vztah opravdu nefunguje, jak by měl, vytáhnu všechny zbraně, abych získala svého muže zpět. Sice o sobě někdy pochybuji, protože vím, že pro něj už nejsem taková výzva jako ona, rozhodně se ale snadno nevzdám. Nejlepší na tom je, že jeho blonďatá Petra mě nejspíš dost podceňuje a také nepředpokládá, že bych jí mohla konkurovat. Zapomíná ale, že mě už si jednou vzal,“ vysvětlila nám Klára, jak se rozhodla, že bude o bývalého manžela bojovat, i když to znamená vyrovnat se jeho nové známosti. Uvědomuje si, že ta cesta nebude jednoduchá a rozhodnutí je to trochu sobecké, říká ale, že lásce neporučí a rozvodu teď hluboce lituje. „Možná jsem na to měla jít jinak, zkusit ho motivovat, aby se kvůli mně takhle snažil, protože to očividně v sobě má a umí vynaložit úsilí, když chce.“ (V rámci zachování soukromí čtenářky byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Schvalujete Klářino rozhodnutí? Myslíte si, že by manžel udělal to samé i pro ni? Nebo byla chyba spíše na straně ženy? Podělte se s námi o vlastní zkušenosti z oblasti vztahů.

Autorský článek - rozhovor.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008