Pavel (43): Tchýně mi dělá za života peklo, pořád se nám plete do života

 Vztahy 
17. října 2022 08:37 / Michael Veselý
  19
📷
1 fotografie v galerii
Pavel z tchýně pěkně pění Depositphotos
Spory v rodině jsou vždy nepříjemnou záležitostí. Horší je ale, pokud i přes tyhle neshody musíte s dotyčným udržovat kontakt. Bohužel se stává, že maminky rády organizují domácnost, a to i tu cizí. Pavel žije ve svazku, o kterém říká, že jsou v něm tři – on, jeho žena a jeho tchýně.

„Že s tchýněmi se těžko vychází, snad není žádné tajemství. Mnohdy si pro svou dceru představovali někoho zámožnějšího no a člověk to pak dostává sežrat celý život. Ale on je ten největší problém v tom, že se jim vlastně není, jak zavděčit. Jsem z toho už trochu unavený. Matka mé ženy potřebuje mít přehled úplně o všem, nasáčkovaná je u nás den co den. Když se tu neobjeví, je to vlastně svátek,“ sdělil nám Pavel, kterého už trápí tchýně léta.

„Vždycky byla hrozně vlezlá, fušovala do věcí, po kterých jí zkrátka nic nebylo. Ale teď je to horší. V lednu jí umřel manžel, a je to mnohem horší. V podstatě je u nás nacpaná den co den a neustále nám mění styl života. Nejde jen o přerovnávání věcí, mluví do toho, co jíme, co dáváme dětem a mě neustále komanduje,“ vysvětlil Pavel. „Když přijde člověk večer z práce, chce chvíli klidu, já mám ale na stole hned hromadu připomínek, z počátku hledala v domácnosti něco, co se aspoň vzdáleně dalo nazvat problémem, minulý týden mi ale přišla vyčíst, že už si po několikáté všimla, v jakém stavu nechávám postel, když ráno odejdu, abych se naučil ustlat. Copak je tohle normální? Ona nám klidně leze do ložnice!“ postěžoval si.

Pavlovo rozhořčení samozřejmě chápeme, ptali jsme se proto, jak situaci řešil. „Začal jsem to ženě nejprve naznačovat – aby k nám nebrala maminku tak často, že si potřebujeme dopřát taky soukromí a ať tu netráví hlavně celé dny. Zpočátku tvrdila, že je jí to líto, že teď je tchýně sama a tohle a tamto. Chápal jsem to, nějakou dobu toleroval, ale víte, co, on už to bude pomalu rok, co je sama, a ne že bych byl nelida, ale ryje do mě, jak se patří kvůli každé maličkosti – a nejen do mě! Ani žena nemá klid. Kolikrát jí přerovnala něco v kredenci a i po rozumných vysvětleních, že nemůže stěhovat cizí domácnost, to dělala dál, až se manželka nakonec přizpůsobila. Má s ní svatou trpělivost, já takhle ale žít nechci. Přece je to naše bydlení a ona nám nemůže všechno měnit k obrazu svému,“ svěřil se Pavel se svým rozhořčením.

„Tuhle nakoupila zelené předložky do koupelny, do naší oranžové koupelny flákla zářivě zelené koberečky k vaně a záchodu, přičemž ty naše klidně vyhodila. Podle ní už byly zničené a pro ostudu. Nejsem si jistý, jestli tyhle budou lepší, je to asi jako nabarvit každou stěnu jinou barvou – humus.“

Ani děti nejsou z babiččina neustálého dirigování nadšené. „Ona dcera se synem nejsou perfektní a někdy je za nepořádek zdrbu i já. Je pravda, že ho udržují mnohem lépe s příchodem babičky do naší domácnosti, ale aby se jich několikrát za den ptala, jestli nemají v pokoji špinavé nádobí, to mi připadá moc. Jde jim to na nervy, nakonec už to jde na nervy i nám, někdy zajde nakonec tak daleko, že se mě nebo manželky začne vyptávat, jestli jsme v ložnici něco neumytého nenechali, jako bychom byli malé děti. Manželka to všechno toleruje, má ji ráda a trápí se ztrátou otce, ale sama je z toho mnohdy podrážděná. Když naposledy začala u večeře debata na téma, že někdo před naším pokojem zapomněl odloženou sklenici, abychom si raději zkontrolovali, že tam nic nemáme, pěnili jsme oba. Snad dvakrát za večeři nám připomínala, abychom jí vše přinesli, jako bychom se snad měli sebrat od stolu a hned tam běžet. Navíc já vůbec nechápu, proč by nám měla mýt nádobí! Stěžuje si neustále, že myčka nefunguje, jak má, přitom ji jen ona neumí správně použít, takže to nakonec myje v ruce a ještě nám stále připomíná, jak šetří vodu. Jsem z ní na větvi,“ postěžoval si.
Situace je nepříjemná pro všechny, děti jsou otrávené a podle Pavla tchýně ničí atmosféru v domě. „Šoupnout ji ale někam do péče nepřipadá v úvahu. Nesoběstačná není, možná až moc aktivní na svůj věk. Takže si k nám ráda zajede a pustoší dům. Neustále kupuje květiny, protože je jimi posedlá a pak kritizuje, že jim neměníme vodu. Tak proč nám je proboha cpe? Přece stačilo dát sem umělé. Máme oba dost práce na to, abychom se starali o květiny, co nakoupí. A nejhorší je, jak se neustále zvyšuje frekvence jejích návštěv. V posledních týdnech tu i přespává a já mám strach, aby se nechtěla nastěhovat. Už si nejsem jistý, zda je to náš dům nebo její.“

Nejhorší jsou pro Pavla víkendy. „Soboty a neděle tu tráví nejraději, ví, že budeme celý den doma. Pro mě to už ale vůbec nejsou dny odpočinku. Pořád mě honí, zahradu by nejraději sekala každé dva týdny a ideálně kdybych už v červnu sekal dřevo na zimu. Tvrdí, že plyn nám vypnou úplně, a tak ho potřebujeme mraky. No nervy na to zkrátka nemám,“ svěřil se nám Pavel se svým trápením. Se ženou se snaží najít variantu, jak se tchýně zbavit, ale neurazit ji (V rámci zachování soukromí čtenářky byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.).

A jak byste nezvaného hosta vypudili vy? Nebo byste měli s postarší paní soucit? Nechali byste někoho, aby vám měnil chod domácnosti? Nebojte se nám napsat a svěřit se se svými příběhy, rádi si je poslechneme.

Autorský článek - rozhovor.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve