Trpíte na opary? Změňte jídelníček a budete mít pokoj!

 Zdraví 
11. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Herpes patří k nejrozšířenějším infekčním onemocněním Shutterstock
Opar patří k nejrozšířenějším infekčním onemocněním. Kdo se jím jednou nakazil, většinou se s ním setkává po celý život. Nepříjemné svědivé puchýřky dokáží potrápit i deset dní, ale změna jídelníčku dokáže tuto dobu výrazně zkrátit.

Nejen jídelníčkem se však dá s opary bojovat. Důležité je také vědět, co vlastně infekci spouští, jak opar poznat, jak se můžete nakazit a co určitě nedělat. Odpověď na tyto otázky vám přinese rozebrání častých mýtů:

Opar může být jen na rtech

Pokud se vám magistra v lékárně snaží vysvětlit, že opar na bradě či tváři rozhodně není oparem, ale možná jen uhrem, stůjte si za svým a požadujte i tak mast na opary. Jejich výskyt totiž nemusí být nutně jen na rtech, ale běžně se vám může udělat i na bradě, nose, očním víčku, nebo klidně i na tváři nebo čele.

Kdo ho nikdy neměl, může být v klidu

Říká se, že kdo neměl opar do puberty, už ho nikdy nedostane. Ovšem to, že se vám opar v dětství neudělal neznamená, že jste se virem nenakazili. Možná jen vaše tělo zatím nebylo natolik oslabeno, aby dovolilo viru propuknout. Jedincům, kteří trpí oparem, se proto vždy obloukem vyhněte – nelíbejte se s nimi, nepoužívejte společné příbory, ručníky ani balzámy na rty.

Virus má drtivá většina lidí v sobě. Téměř 90 procent populace se nakazí již v útlém věku. První kontakt s infekcí nemusíte ani zaznamenat, ale ve většině případů se stáváte nosičem infekce po celý život.

Opar se spouští pouze nemocí

Není tomu tak. Velká část populace sice opravdu při horečnatých onemocněních či zimních nachlazeních s opary bojuje, ale velmi častým spouštěčem bývá i všudypřítomný stres, nadměrná psychická zátěž a celkové oslabení organismu. Opary se často tvoří i při menstruaci, hormonálních změnách, leknutí nebo při nadměrném slunění.

Opar je nejlepší strhávat a potírat lihem

Tak tohle opravdu nedělejte! V minulosti se opravdu našli tací lékaři, kteří tento způsob doporučovali, aby se obnažená kůže "desinfikovala". Je to největší mýtus a strháváním stroupků oparu si koledujete jednak o mnohem širší výsev, jelikož puchýřky oparu jsou vysoce infekční, a za druhé o pěknou jizvu, která vám zůstane na celý život.

Oparům nelze předejít

Pokud trpíte na opary, určitě často přemýšlíte nad způsobem, jak jim předejít. A budete se divit, ono to jde. Jako prevenci je vhodné užívat vitamin B 12, C a zinek. Zvyšte také konzumaci ryb, česneku, čerstvého ovoce a zeleniny, zeleného čaje a zařaďte do svého jídelníčku mořské řasy, hlívu ústřičnou, pivovarské kvasnice, třezalku a ženšen. A naopak omezte konzumaci ořechů, čokolády, těstoviny a lepku.

Trpíte na opary? Prozraďte ostatním čtenářům, jak proti nim bojujete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod