Rozpraskané koutky dokáží potrápit. Když začnete jednat ihned, brzy se zbavíte bolesti

 Zdraví 
12. listopadu 2020 08:16 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nehojící se trhliny na rtech způsobují velké bolesti Depositphotos
Popraskané rty nebo koutky úst trápí mnoho žen a mužů obzvláště v sychravých dnech, jako jsou tyto. Neustálé střídání teplot pokožce neprospívá a může vést až k nepříjemným trhlinkám, které dokáží potrápit i několik týdnů.

Prasklé koutky mohou na první pohled vypadat jako drobná rána. Ovšem je to stejné, jako když se říznete napřílkad o papír do bříška prstu. Malá rána, která je ale na tak nevhodném místě, které se neustále ohýbá a ránu od rána do večera znovu otevírá. Každé zívnutí, promluvení nebo čištění zubů tak může představovat doslova utrpení.

Někdo na koutky trpí pravidelně, jinému se vyhýbají. Je to podobné jako s afty nebo opary. Obecně se však dá říci, že k trhlinkám přispívá nedostatečný pitný režim, nedostatek vitaminů a minerálů, bakteriální a virová infekce, snížená imunita či hormonální změny. U dětí navíc dochází k častému olizování rtů, což může rovněž způsobovat vysoušení a následné popraskání. Při zanedbání péče může tento problém potrápit i několik týdnů. Naopak včasné řešení vás bolesti zbaví velmi brzy.

Nejlepší je jako vždy perevence. Pokud na prasklé koutky či rty trpíte, pravidelně si rty mažte správným balzámem, který obsahuje ochranné složky. Zabráníte tak nadměrnému vysušování, ale ochrání vás i před nízkými teplotami a větrem. Doplňujte pravidelný pitný režim a doplňte vitaminy.

Doplňte vitaminy

Mokvající bolestivé ranky vznikají kolem úst a v koutcích vždy, když organismu něco schází. Chladné a větrné počasí rtům moc neprospívá, ale může jít i o nedostatek některých vitaminů a miterálů. Nejčastěji tělu chybí vitaminy skupiny B, speciálně kyseliny listové, a železo.

"Béčko" snadno doplníte zvýšenou konzumací ořechů a semen, brambor, vajec, nebo třeba ovocem, jako jsou banány, avokádo či borůvky. Železo získáte hlavně z červeného masa a vnitřností, mořských řas, sušeného ovoce a zeleniny. Vhodná je červená řepa, brokolice, chřest, celer nebo zelí. Kyselinu listovou najdete hlavně v zelené zelenině. Dopřejte tělu například špenát, pórek, brokolici, chřest, růžičkovou kapustu nebo třeba hrách. Pomoci může i doplnění zinku, který hledejte v pivních kvasnicích, sýru, rybách či dýňových semínkách.

Hydratujte rty

Nikdy koutky jakkoliv více nevysušujte, abyste se zbavili mokvajících strupů. Rty naopak potřebují vláhu a hebkost, potřebují vyživit a hydratovat. Používejte kvalitní balzám na rty, který koutky promašťuje. Vhodný je například balzám s panthenolem nebo bambucké máslo či kokosový olej. Sehnat můžete i jelení lůj, který je přímo určený na popraskané koutky. Můžete si ho však i vyrobit. Více jsme o hydrataci rtů psali zde.

Vyrobte si mast

O medu je známé, že je nejen kvalitním sladidlem, ale také dobrým přírodním léčivem. Když smícháte jednu lžičku medu s deseti kapkami rybího oleje, vytvoříte si mast, která s popraskanými koutky zatočí raz dva. Nanášejte ji na ústa každý večer před spaním a nechte působit alespoň půl hodiny. Podobných výsledků docílíte i olivovou mastí, kterou vyrobíte smícháním olivového oleje s droždím. Vzniklou kaši pak nanášejte na bolavá místa. Pomoci může i podomácku vyrobený scrub.

Kdy navštívit lékaře

Jakmile se u vás potíže objeví, je potřeba jednat rychle. Můžete tak zkrátit prožívané bolesti o několik týdnů. Pokud vás ani domácí léčba nezbaví trápení, navštivte lékaře. Popraskané koutky totiž mohou být příznakem i některých onemocnění, jako například diabetes, anémie, záněty v ústech či alergie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008