Sonický kartáček je skvělý tip na dárek. Musíte si ale umět vybrat

 Zdraví 
10. prosince 2020 08:52 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro zdravé zuby je správná péče zásadní Pexels
Praktické dárky nikdy nikoho neurazí. Tím spíš, pokud se jedná o moderní technickou vymoženost, jako je elektronický zubní kartáček, který pečuje o zdraví zubů a dásní. Jednoduše a téměř bez práce vyčistí každou skulinu a vy můžete mít dvakrát denně pocit, že jste se právě vrátili z dentální hygieny. Je ovšem nutné vědět, který máte vybrat.

Osvojit si správné čištění zubů s manuálním kartáčkem chce cvik a určitou praxi. Většina lidí si stále čistí zuby špatným způsobem, díky čemuž nikdy nedosáhne dokonale čistých zubů. Naopak elektronický zubní kartáček čistí víceméně "sám" pouhým přiložením k zubům. Zuby vyčistí mnohonásobně efektivněji a zanechává i po dvou minutách čištění zuby hladké a dokonale čisté.

Ovšem co je dobré pro jednoho, nemusí být nutně dobré i pro druhého. Proto je vždy potřeba přihlížet k individuálním potřebám jednotlivce a kartáček vybírat dle stavu chrupu, věku nebo třeba jiných dentálních problémů. Jiný kartáček potřebuje člověk s citlivými dásněmi, jiný s parodontózou a jiný dítě. V následujících řádcích vám poradíme, jaký typ kartáčku zvolit a jaký je mezi nimi rozdíl.

Výhody elektronického zubního kartáčku

Mezi hlavní výhody elektronických zubních kartáčků patří jejich jednoduché používání a zároveň mnohonásobně vyšší kvalita čištění chrupu. Speciálně tvarovaná hlavice obklopí zub ze všech stran a dokáže vyčistit i těžko přístupná místa. Většina těchto kartáčků má také časovač, který vám hlídá minimální dobu čištění. Díky elektronickým kartáčkům také spotřebováváte méně zubní pasty.

Rotační versus sonický

Elektronické zubní kartáčky se dělí na oscilačně-rotační a sonické. Oba mají dozajista své výhody, ale odborníci se shodují na tom, že první jmenované nejsou příliš citlivé k dásním, tudíž je těm, kteří mají dásně citlivé, doporučit nelze. Oscilační pohyb společně s pulzacemi skvěle odstraňuje zubní plak a viditelně bělí zuby. Oproti tomu sonické zubní kartáčky jsou doporučovány i osobám s citlivějšími zuby a dásněmi, jelikož jsou díky sonickým vibracím šetrnější. Nejsou však tak účinné při boji se zabarvením zubů.

Kartáček pro citlivé zuby

S citlivými zuby či dásněmi se potýká velké množství lidí. Pro některé z nich může být čištění zubů doslova noční můrou, a proto potřebují co nejšetrnější zubní kartáček. Hledejte tedy sonický kartáček, na kterém lze nastavit čisticí režim Sensitive. Rovněž je vhodné doplnit jej o čisticí hlavice s nejjemnějšími vlákny.

Krvácející zánětlivé dásně

Máte-li dlouhodobý problém s dásněmi, nejdříve se poraďte se svým zubařem, zda je pro vás používání sonického kartáčku vhodné. Pokud vám jej stomatolog doporučí, vybírejte opět kartáček s režimem Sensitive, ale doporučujeme i možnost volby Massage, díky které můžete dásně masírovat a zlepšovat tak jejich stav. Rovněž vybírejte i měkké čisticí hlavice na citlivé dásně.

Bezproblémový chrup

Máte-li to štěstí, že máte chrup i dásně zdravé, vybrat si můžete z celé škály elektronických zubních kartáčků jak sonických, tak oscilačně-rotačních. Záleží na tom, co od čištění očekáváte – zda bílý chrup, nebo jemné a šetrné čištění. Pro začátek můžete zvolit základní model, který většinou disponuje funkcí "časovač", má jeden čisticí režim a případně dvě nastavitelné síly čištění. Pokud si můžete dovolit utratit více peněz, můžete volit i mezi luxusnějšími modely, které mají více čisticích režimů a speciální funkce, jako je masáž či bělení.

Dětský chrup

Speciálním druhem jsou také elektronické kartáčky pro děti už od tří let, které mají upravený jemnější režim, jsou menší, mají menší čisticí hlavice a jsou dekorovány dětskými motivy. Důležité je však čistit si zuby s dětmi, dbát, aby na kartáček netlačily a aby se aktivně podílely na čištění. Přečtěte si také článek o tom, proč nenechávat děti při čištění o samotě. Je také dobré prokládat čištění elektronickým zubním kartáčkem, u dětí nejlépe sonickým či klasickým zubním kartáčkem, aby si osvojily obě metody. Jak a kdy začít s čištěním zoubků, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve