Rýma umí pěkně potrápit. Zkuste jednu z těchto metod a ihned se vám uleví

 Zdraví 
09. prosince 2020 10:18 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rýmou onemocní člověk tak třikrát do roka Depositphotos
Říká se, že neléčená rýma trvá týden, zatímco léčená jen sedm dní. Neexistuje žádný způsob, jak se rýmy zbavit ze dne na den, ale je tu několik metod, díky kterým se vám alespoň na chvíli okamžitě uleví.

Nejprve musíte zjistit, o jaký druh rýmy se jedná. Akutní rýmu nejčastěji způsobují viry, ovšem možná je i bakteriální rýma. S první jmenovanou si poradíte sami, ovšem na bakteriální rýmu žádné metody domácí léčby nefungují. Bez zásahu lékařů může přetrvávat i několik měsíců a způsobit řadu dalších komplikací jako například zánět ucha nebo dutin.

Bakteriální rýmu poznáte už podle zbarvení a hustoty. Je většinou tmavě žlutá až zelená a na rozdíl od virové či alergické rýmy mnohem hustší. Bezpečně poznáte, že vaše sliznice napadly bakterie, pokud s rýmou bojujete déle, než dva týdny. Trpíte-li ovšem akutní virovou rýmou, můžete si ulevit pomocí následujících metod.

Obklad na čelo

Pokud máte tak silnou rýmu, že vás z toho až bolí hlava, může pomoci horký obklad na čelo. Použijte, co doma máte. Vhodný je například nahřívací sáček s obsahem pecek nebo pšenice, plnící zahřívací polštářek, ale postačí stočený ručník, který nechte chvíli na topení nebo ho namočte do horké vody a co nejvíce vyždímejte. Jak vyrobit polštářek z pecek, jsme psali zde.

Ruce do vody

Naplňte si lavor, kýbl nebo třeba umyvadlo tak horkou vodou, jak jen snesete. Ponořte do ní ruce až po lokty a zkuste vydržet co nejdéle. Po probuzení si dejte sprchu a horkou vodou si nahřejte naopak nohy.

Horká vana

Nos uvolní i horká lázeň. Vanu napusťte horkou vodou a kápněte do ní trochu smrkové silice či eukalyptového esenciálního oleje. Po několika minutách vylezte, osušte se ručníkem a běžte si lehnout do postele, kde se vydržte potit alespoň půl hodiny. Uměle vyvolaná horečka vám s rýmou může pomoci, jelikož během horečky tělo dokáže zabíjet viry.

Přírodní antibiotikum

O česneku se ví, že je přírodním lékem a antibiotikem. Ráno si rozdrťte jeden stroužek, smíchejte s lžičkou medu a spolkněte. Připravit si ho ale můžete i takto. Silný slepičí vývar má zase podobné účinky jako kdejaké kapky či spreje do nosu. Naopak se vyhněte mléčným výrobkům a místo nich si dejte raději ovoce či zeleninu. Vhodné je i celodenní popíjení bylinkových čajů.

Inhalování

Připravte si heřmánkový čaj a dopřejte si starou dobrou inhalaci. Můžete dát ale do mísy s horkou vodou i několik kapek éterického oleje. Na uvolnění dutin se nejlépe hodí eukalypt, borovice, myrta či máta peprná. Nakloňte se nad mísu, zakryjte hlavu ručníkem a dýchejte.

Nosní výplach

Konvička na výplach nosu není nijak výrazně drahá a od ucpaného nosu dokáže ulevit a zároveň působí jako prevence a léčba při zánětech nosních dutin a odstraňuje z nosu alergeny. Také přispívá k uvolnění tzv. zadní rýmy. Pomocí konvičky se vyplachuje nos slanou vodou a je potřeba osvojit si jednoduchou techniku výplachu.

Rýmovník

Přírodní zázrak, který bychom měli mít doma všichni. Stačí totiž vzít lístky této bylinky do ruky, promnout je mezi prsty a zblízka přičichnout. Krásně se tím protáhnou dýchací cesty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47