Jarní únava je způsobena vyčerpáním organismu během zimy. Jak jí předejít a co zabírá

 Zdraví 
24. února 2021 09:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Únava v jarním období je způsobena vyčerpáním organismu během zimy Pixabay
Nemůžete se už dočkat jara? Tak se na něj dobře připravte. S tímto obdobím přicházejí totiž typické "jarní únavy". Poradíme vám, co proti nim zabírá.

Říká se jí jarní únava, ve skutečnosti jde o stav po zimě, kdy nám dává tělo jasně najevo, že mu zima dala pořádně zabrat. Je totiž zcela přirozené, že v zimě se člověk obrací k jídlům, které jsou těžší a dodají více energie. Jenže tato těžká potrava oslabuje trávení, a to je třeba na počátku jara obnovit. Nejlépe přírodní cestou.

Spěte

Nejlepší prevencí proti únavě je dostatek spánku. A to během celého týdne, ne jenom o víkendu. To mívá většinou zcela opačný efekt. Ideální je dodržovat pravidelnou míru 8 hodin denně. 

Dostatek tekutin

Velmi často se za únavou ukrývá nedostatek tekutin. A to je holý fakt. Proto je pravidelně doplňujte. Skvělým startovacím motorem po ránu je sklenice vlažné vody, kterou vypijte hned po probuzení. Během dne si dopřejte neslazené tekutiny, nejlépe vodu, kterou můžete kombinovat s bylinkovými čaji. Váš organismus skvěle nastartuje šípek, zázvor, máta nebo šalvěj.

Doplňte déčko

Nejlepším pomocníkem proti jarní únavě je sluneční záření. To je totiž zdrojem vitaminu D. Zvláště v zimě, kdy je slunečního světla málo, byste proto vitamin měli doplňovat jinou formou. A jakmile vylezou první jarní paprsky, pryč s těžkými závěsy a pusťte sluneční paprsky k sobě domů. 

Hormony štěstí

Skvělým lékem proti jarní únavě jsou hormony štěstí. K tomu, abyste jich měli dostatek, je potřeba věnovat se pravidelně aerobní aktivitě, například běhu, plavání, cyklistice, lyžování. Zhruba po půl hodině aktivity se do těla začnou vyplavovat hormony endorfin, serotonin, adrenalin a dopamin. Tedy hormony štěstí. 

Nezapomeňte odpočívat

Sport je důležitou součástí zdravého životního stylu. Ale nic se nemá přehánět. Minimálně jednou v týdnu byste měli dopřát tělu absolutní odpočinek. Napusťte si vanu, přečtěte si oblíbenou knížku, zapalte si voné svíčky. Skvělé jsou lehké květiny a citrusy, které již navozují nadcházející jaro.

Změna jídelníčku

Snažte se v předjaří upravit svůj jídelníček. Stále byste sice měli konzumovat potraviny, které vás zahřejí, ale kromě toho zařazujte více zeleniny a ovoce. A jakmile vyraší první mladé lístky, udělejte si salát z pampelišek nebo špenát z mladých kopřiv. A nezapomeňte také na dostatek vlákniny, která upraví i vaše trávení. Potraviny, které ji obsahují nejvíce, najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve