Svalové uzly jsou častou příčinou bolesti zad. Lze se s nimi ale vypořádat i bez léků

 Zdraví 
06. dubna 2022 09:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Svalové uzly obvykle způsobuje dlouhé sezení ve špatné poloze Depositphotos
Svalové uzly nebo také tzv. spouštěcí body jsou jednou z častých příčin bolestí zad. A záda pak bolí pořád, nebo v lepším případě pouze tehdy, když se svalových uzlů dotknete.

Svalové uzly obvykle vznikají ze dvou důvodů. Tím častějším je dlouhé sezení ve špatné poloze, to je případ, kdy se prostě u počítače hrbíme. Nebo to naopak příliš přeháníme se cvičením. Se svalovými uzly se lze ale vypořádat i bez pomoci léků.

Co jsou svalové uzly

"Svalový uzel je běžný termín používaný k označení hyperpodrážděného místa ve svalu," vysvětluje Abi Smith, rehabilitační fyzioterapeut pro Live Science.  Uzly nebo myofasciální spouštěcí body se obvykle vyskytují v důsledku nedostatečného nebo nadměrného používání svalů. To způsobuje napětí, které následně vede k bolesti. Uzly se také mohou tvořit v důsledku stresu, špatného držení těla nebo nedostatku spánku.

Jak se svalových uzlů zbavíte

V první řadě je nutné zmapovat, zda je příčinou vzniku svalových uzlů nadměrný trénink, nebo naopak žádný pohyb a špatné držení těla. Pokud je na vině právě nečinnost, rozhodně musíte zařadit do vaší denní rutiny i pravidelný pohyb. Můžete se třeba  během pracovní doby protahovat, nebo si dát rychlou procházku na oběd. Pokud naopak máte jasno, že jste to přehnali v posilovně, dopřejte svému tělu odpočinek.

Důležitá je také masáž svalových uzlů. Tím je totiž uvolníte a ulevíte si od bolesti i bez pomoci léků. Masáž zmírní napětí, ale pokud máte svalový uzel na zádech a nechcete chodit na pravidelné masáže, bude vhodné pořídit si domů nějaký masážní přístroj, kterým svá záda snadno obsloužíte.

Jako obvykle je ale nejdůležitější prevence. A tou je samozřejmě pohyb. Pokud máte potíže s uzly kvůli dlouhému sezení, dělejte si přestávky na pohyb každých dvacet minut. Také pravidelně cvičte, posilujte svaly a najděte si různá domácí protahovací cvičení. Nezapomínejte ani na masáž, ať už tu profesionální nebo domácí, kterou provedete pomocí masážního přístroje. To platí, zejména v situaci, kdy už se ve vašich svalech uzly vytvořily, je potřeba se jich co nejrychleji zbavit a ulevit si od bolesti.

Zdroj: Live Science, Healthline

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?