Mýty a fakta o škodlivosti glutamátu sodného

 Zdraví 
05. června 2017 17:30 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Oblíbené koření do polévky se dá naštěstí vyrobit i bez glutamátu. Shutterstock
Jíst či nejíst? Tuto hamletovskou otázku řeší mnozí z nás. Pokusíme se přinést informace, která vám pomohou se rozhodnout.

Glutamát sodný existuje i v přirozených potravinách. Jde o látku zvýrazňující chuť a nejvíc jí najdeme v parmazánu, ale třeba i v rajčatech. Přirozeně se vyskytuje pouze tzv. L-forma. Synteticky vyrobené dochucovadlo obsahuje i D-formu.

Glutamát sodný poškozuje nervový systém

Vzhledem k tomu, že glutamát sodný je neurotransmiter a podílí se v našem těle k přenosu nervových impulsů, panuje podezření, že by jeho konzumace mohla ovlivňovat právě činnost mozku a přemíra jeho používání by mohla působit rozvoj neurologických nemocí, včetně Alzheimerovy choroby, ale i mnohých dalších. Tuto skutečnost nelze vyloučit, ačkoliv některé studie hypotézu nepotvrdily. Přímé podání glutamátu do mozku působí poškození. Mechanismus přechodu z krve však nebyl prokázán.

Glutamát poškozuje plod v děloze

Podobně se neprokázal průchod glutamátu přes placentu a do krevního oběhu plodu, takže se podle současných výzkumů nedá tvrdit, že by glutamát neměly užívat těhotné. Přesto z období nejistoty přetrvávají doporučení, aby těhotné ženy takto dochucované pokrmy nekonzumovaly.

Není alergen, ale vyvolává potíže

Glutamát není zařazen mezi alergeny, ale někteří lidé mají glutamátovou intoleranci. Nesnášejí tuto látku a po její konzumaci se u nich dostavují různé problémy, které alergie připomínají. Může se objevit brnění rukou, pálení v zádech, otok dýchacích cest, bolest hlavy, nevolnost, pocení, malátnost i poruchy vědomí. Škála je pestrá.

Jíst či nejíst?

Z mnoha důvodů bychom se měli častější konzumaci glutamátu vyhnout. Mezi zásadní argumenty patří fakt, že studie prokazující nezávadnost byly činěny sice s vysokými dávkami, ale krátkodobě. Nelze proto vyloučit, že pravidelným podáváním dochucovadla nedochází k poškození. Dalším důvodem je, že glutamát svým drážděním chuťových center vede k přejídání. Proto ho ostatně výrobci přidávají do různých slaných sušenek, brambůrků a dalších poživatin. Zajišťují si tím vyšší zisky. A konečně je proti glutamátu i fakt, že existuje glutamátová intolerance, která sama o sobě ukazuje, že člověk může mít se zpracováním této látky problém, zvlášť proto, že v chemické podobě se vyskytuje i v jiné formě, než je přirozené.

Důvodem pro vyloučení z potravy je navíc také skutečnost, že zcela likviduje přirozenou chuť jídla, koření, bylin a dalších přísad, takže nepřispívá lepší chuti, pouze u nekvalitních pokrmů maskuje špatnou chuť a vyvolává touhu po dalším jídle.

Příležitostná konzumace u člověka bez intolerance nebude žádný problém. Rozhodně bychom ovšem neměli glutamát zahrnout do pravidelného jídelníčku. Je obsažen zejména v instantních polévkách, konzervách, bujónech a dalším průmyslově zpracovaném jídle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky