Vůně potu dokáže odhalit řadu nemocí
Obecně platí, že v pubertě nebo u jiných hormonálních změn je odér potu daleko silnější. Do krve a následně i potu se vstřebávají i potraviny bohaté na česnek, cibuli nebo koření. I to se pk může projevit "smradlavým" potem. Nepříjemný odér dokáže způsobit i nadměrná konzumace červeného masa, kofeinových nápojů nebo alkoholu.
Jenže vůni potu dokáže změnit i bobtnající nemoc v těle. Řada chorob se totiž projeví právě změnou tělesného pachu a ten pak u některých neduhů může být skutečně velmi charakteristický!
Cukrovka – cítíme aceton
Lidé, kteří trpí diabetem, jsou cítit acetonem. A to nejen při pocení, ale tento odér má i jejich moč. Je to kromě výraznější žízně jeden z velmi častých příznaků této choroby.
Játra a žlučník v ohrožení - tukový odér
Špatně fungující játra se dají poznat nejen podle typického zežloutnutí kůže nebo očního bělma. Typická je i vůně potu – nemocný s játry nebo se žlučníkem kolem sebe šíří odér oleje nebo tuku (sádla, margarinu), který necháte stát někde v teple. Někdy je pot cítit jako zkažené vejce.
Nádory na mozku – spálená pneumatika
Řada lidí, kteří onemocněli nějakým nádorem mozku, začnou postupně cítit pach jakoby spálené gumy. V tomhle případě nevydávají oni nějaký charakteristický odér, ale vnímají jej sami. Přitom nikdo z jejich okolí zápach spálené gumy necítí… Když to trvá déle než dva dny, určitě zajděte k lékaři a trvejte na neurologickém vyšetření.
Nemocné srdce a tenké střevo – připálenina
Různé srdeční poruchy a onemocnění tenkého střeva pacienta prozradí odérem připáleného jídla.
Slinivka, žaludek – je cítit pečené jídlo
Onemocnění těchto orgánů jsou specifické vůní pečeného masa, brambor, někdy i těsta a podobně.
Plíce, tlusté střevo – rybina
Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo.
Ledviny a močový měchýř – hniloba
Odér hniloby tělo vylučuje, když je člověk nemocný s ledvinami nebo močovým měchýřem.
Kyselý pot
Kyselý zápach vzniká především při vysokém příjmu bílkovin v potravě. To znamená, že především milovníci masa, a obzvláště toho červeného, budou mít větší výskyt kyselého zápachu svého těla.