Zázrak, který nakopne organizmus a hravě překoná ostatní superpotraviny
Tradiční příprava čaje spočívá v zalití čajových lístků horkou vodou a jejich vyluhování, aby se uvolnila chuť a vůně. Matcha čaj se však připravuje tak, že čajové lístky se nejprve spaří, stlačí a usuší. Nakonec se umele na krásný světle zelený prášek, který se zamíchá s vodou. Mletí originálního matcha čaje probíhá na speciálních kamenech velmi pomalu. Zhruba hodinu trvá semlít 30 g čajových lístků, takže i to je důvod, proč je skutečný matcha čaj poměrně drahý.
Polykáním celých lístků do sebe dostáváme více chuti, více fytochemikálií a více kofeinu. Pěstování a sklizeň matcha čaje je také odlišné. Čajové keře rostou pouze ve stínu, což způsobí, že listy mají větší obsah chlorofylu a aminokyselin, díky čemuž mají sytě zelené zbarvení.
Matcha má perspektivu stát se vyhledávanou novinkou pro milovníky čaje, ale ani zdaleka nejde o něco nového. Čínští mniši si pochutnávali na čaji už v osmém století, aby jim obsah kofeinu poskytl jasnou a bdělou mysl během dlouhých meditací.
Matcha je relativně nový čaj pro západní svět. Donedávna byla největší poptávka po čaji černém, zeleném a bylinkovém. To se teď možná výrazně změní.
Matcha čaj nabízí mnohem víc než jen hezkou barvu a nasládlou chuť. Jeho zdravotní benefity jsou hlavním důvodem jeho zvyšující se popularity. Obsahuje dva- až třikrát více antioxidantů a zanechává ostatní superpotraviny daleko v pozadí, protože například ve srovnání se špenátem poskytuje 60krát více antioxidantů a 17krát více než borůvky.
Některé zdroje uvádějí, že EGCG je velmi účinný v prevenci a léčbě některých druhů rakoviny. Matcha je také bohatý na vlákninu, která pomáhá regulovat zažívání a udržovat stabilitu hladiny glukózy v krvi.