Špatně spíte? Připravte si nápoj k dokonalému uvolnění těla

 Zdraví 
13. listopadu 2019 17:36 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připravte si kurkumové mléko na spaní Depositphotos
Znáte kurkumové mléko? V Indii je velmi častým nápojem před spaním. Jde o tradiční indický lék starý asi pět tisíc let. Kurkuma a zázvor jsou vyhledávané pro blahodárné účinky na naše tělo. Jsou vynikající pro klidný noční spánek a podporují lepší trávení.

Zdravotní přínosy kurkumového mléka jsou opravdu působivé. Pojďme se na ně podívat.

Co budeme k přípravě potřebovat?

  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • kousek nakrájeného čerstvého zázvoru nebo 1 čajová lžičku zázvorového prášku
  • ¼ čajové lžičky mletého pepře
  • 1 lžíci medu

Jak na naše tělo působí zázvor?

Zázvor, jinak zvaný také zázvor lékařský, zažívá v poslední době hotový boom. Kvůli specifické štiplavě - kořenité chuti se slabým nádechem citrónové vůně ho nesnese každý, avšak až si ho jednou zamilujete, už se ho nevzdáte.

  • Je antibakteriální a protizánětlivý
  • Usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
  • Zmírňuje nevolnost při těhotenství
  • Je prevencí proti chřipce a rýmě
  • Pomáhá mírnit potíže při chřipce a rýmě
  • Uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy

Kokosové mléko

Je bohaté na esenciální mastné kyseliny a má antimikrobiální vlastnosti. Ty mohou zabránit žaludečním problémům, které způsobují bakterie. Podporuje tvorbu krve a působí jako  prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Kurkuma

Kurkuma je součástí mnoha pokrmů majících asijský původ. Přidat si ji můžete do jídla i vy, na internetu je spousta receptů, jež s ní počítají. V lidovém léčitelství se hovoří o tom, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dodává energii, čistí krev a pomáhá při nadýmání. Ne vždy je ale úplně jednoduché ji sehnat, většinou ji totiž najdeme jen jako součást kari koření.

Černý pepř a med

Černý pepř se přidává do receptu kvůli lepší absorpci kurkuminu, což je hlavní složka kurkumy. Med pomáhá vylepšit chuť, je bohatý na enzymy, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Může pomoci zlepšit trávení a uklidnit podráždění trávicího traktu.

Jak si tento jednoduchý a přitom chutný nápoj připravit?

Postup

Vezměte všechny ingredience kromě medu, dejte do hrnce či kastrolu a důkladně promíchejte. Poté zahřejte na bod varu. Teplotu snižte na minimum a nechte mírně probublávat po dobu 5 minut. Poté do nápoje přidejte ještě za tepla med, zamíchejte a vypijte jej teplý.

Jde o velmi jednoduchý a snadný recept na nápoj, který je vynikajícím lékem na trávení. Pokud před spaním nebo v noci pociťujete problémy se žaludkem či trávením, je skvělým pomocníkem. Celkově zlepší trávení a sníží pálení žáhy. Vypijte sklenici před spaním a budete překvapeni, jak vás dokáže tento starý indický lék zklidnit a uvolnit. O vynikající pleťové masce z kurkumy si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod