Je vaše dítě závislé na internetu? Zde jsou rady, co s tím

 Děti 
19. prosince 2019 08:17 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Netolismus je závislost na internetu Depositphotos
Nedokáže se vaše dítě odlepit od telefonu? Odmítá s vámi trávit společný čas? Nenechte se odbýt a zbystřete, radí odborníci. Může se totiž jednat o závislost na internetu nazývanou netolismus. Ta může mít vážné následky, zvláště u té nejnáchylnější skupiny, tedy u dětí a teenagerů. Jak tomuto nebezpečí předejít, pokud zpozorujete u vašeho dítěte varovné signály?

Jak má rodič poznat, že je jeho dítě na internetu závislé? Den závislého začíná už po probuzení pravidelnou kontrolou sociálních sítí. Zbytek dne pak zpravidla dítě také tráví ve virtuálním světě. A pokud se dítě náhodou dostane do situace, kdy novinky nemůže kontrolovat, například kvůli ztrátě signálu nebo zákazu ve škole, začne být nervózní, podrážděné až hysterické.

Život se pomaluy ale jistě mění

Z jeho života navíc postupně mizí kamarádi z reálného světa a veškeré jeho kontakty se omezují na on-line komunikaci. Dřívější záliby postupně pro dítě ztrácí veškerou důležitost. V tom všem spatřujeme varovné signály, že je třeba začít situaci řešit.

V důsledku závislosti na internetu se dostavují nežádoucí vedlejší účinky. Konzumace online obsahu dostává maximální důležitost, dítě jí dává přednost před svými povinnostmi ve škole. Zvyšování počtu virtuálních přátelství paradoxně vede k silnějšímu pocitu osamělosti, závislý totiž zanevře na skutečné přátele, což je dáno i tím, že nadále netuší, jakým způsobem s nimi trávit čas a komunikovat. 

Neustálé vystavení záření modrého světla z displejů navíc vede k poruchám spánku.  Netolismus se u každého může projevit jinak. Jednoznačně stanovit, který z příznaků závislosti je ten nejzávažnější, ale vzhledem k jedinečnosti každého člověka nelze.

Rodinná terapie

Dětští psychologové nebo dětské a dorostové adiktologické ambulance preferují řešení formou rodinné terapie, protože závislost mění život nejen dítěte, nýbrž celé rodině.

Netolismus považujeme za poměrně nový adiktologický fenomén. Odborníkům se stále nepodařilo shodnout ani na jednotné definici. Jisté ovšem je, že spíše než o závislost na internetu, se jedná o nadměrnou spotřebu určitého druhu obsahu. Internet zde pak plní pouze roli zprostředkovatele. Nejvíce ohroženi jsou konzumenti online RPG her, komunikačních aplikací a volně dostupné internetové pornografie. Jedna z teorií vidí vznik problému v narušených sociálních vazbách jedince a za nejvíce náchylné považuje introverty se sklonem k úzkostným stavům. Dále čtěte: Modré světlo z počítače či tabletu způsobuje předčasné stárnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod