Kouříte dýmku místo cigaret a myslíte si, že je to zdravější? Omyl

 Ostatní 
18. prosince 2019 18:13 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kouření obecně ohrožuje vaše zdraví Depositphotos
Mezi kuřáky cigaret a dýmek vzniká často nesmiřitelný boj. Dýmkaři často tvrdí, že to, co kouří oni, je zdravější než klasické cigarety. Bohužel jde o čirý alibismus. Že kouření jako takové není zdravé, to víme všichni. Proto není cílem propagovat kouření, ale při pozorování zdravotnických statistik je kouření dýmky podstatně méně nebezpečné než kouření cigaret.

Dýmka se nešlukuje, je spíše chuťovou záležitostí. Proto dýmkové tabáky jsou více upravovány než tabáky pro výrobu cigaret.

Kouření dýmky lze bez nadsázky nazvat obřadem. Dýmka se nekouří na zastávce, než přijede autobus. Na dýmku je třeba udělat si čas. Na jedno nacpání lze bafat třeba i několik desítek minut. To ovšem neberme jako nedostatek. Dýmka nám pomáhá zastavit se, popřemýšlet a nechat tak trochu stranou klokot dnešní uspěchané doby.

Pokud se to vezme ve větším měřítku, cigarety jsou samozřejmě nejrozšířenější, přitom jsou ale největší zlo. Spalují papír a tím vzniká množství zdraví škodlivých látek, většina notorických kuřáků dým z cigaret vdechuje do plic, čímž dochází k jejich zanášení. U dýmek, potažmo doutníků, je však situace jiná. Při kouření jde především o vychutnání vůně a především chuti tabáku. To znamená, že tabák do dýmky musí být skutečně kvalitní.

Rozdíly však samozřejmě existují i v kvalitě samotných dýmek, z nichž některé značky patří ke skutečné špičce. Pokud tedy investujete do značkové dýmky, máte jistotu, že nebude na hodnotě ztrácet, ale naopak spíš získá. Některé z dýmkových značek mají skutečně dlouhou tradici a patří mezi nesmrtelné legendy. Kuřáci a milovníci dýmek jsou komunitou, která umí ocenit hodnoty. Další výhodou dýmek je možnost volby typu tabáku. Můžete si dopřát klasický kvalitní značkový tabák, ale stejně tak i voňavý ovocný nebo s jiným aroma; zkrátka podle chuti nebo nálady.

Není tabák jako tabák

Jedním z hlavních rozdílů mezi cigaretovým tabákem a tabákem v dýmce je samozřejmě složení, jinak řečeno to, z čeho je tento tabák vyroben. Spousta lidí tvrdí, že kouření dýmky je zdravější, protože jde o přírodní tabák, zatímco cigaretový tabák prochází složitým chemickým procesem, při kterém se upravuje, a stává se tedy nepřírodním "chemickým" tabákem. A co je přírodní, bývá prý vždy zdravější než cosi umělého. Teoreticky dostupné jsou sice i cigarety s přírodním tabákem, ale ty jsou velmi drahé nebo se špatně shánějí. Pokud jde o škodlivost kouření, přírodní škodlivina by zase měla být škodlivá méně než umělá.

Jablko versus mentol

Protože tabák do dýmek není upravován chemicky, má obecně příjemnější vůni i chuť. Navíc má kuřák na výběr z mnoha příchutí. Existují tabáky jablkové, koňakové, třešňové a mnoho dalších. Oproti tomu kuřák cigaret může volit maximálně mezi cigaretou klasickou a mentolovou.

Dýmka jako lék na stres?

Kouření dýmky ale jednoznačně není zdravé. Přináší sice podstatně méně rizik než kouření cigaret. Ale slovo "zdravější" v žádném případě nelze použít. Na druhou stranu jsou známy případy, kdy dýmka možná až zachránila život. Většina lidí je totiž v neustálém spěchu. Práce, rodina a zase práce. Ale dýmka se nedá kouřit v poklusu, k té je potřeba zpomalit, zastavit a mít chvilku jenom pro sebe. A tak si zvyknete udělat si denně večer hodinku čas na dýmku. Dýmka vás nakonec naučí odpočívat i přes den, udělat si chvíli bez spěchání. Zní to paradoxně, ale bohužel je to fakt. A přestože jde o neřest, která není zdravá, může vás naučit relaxovat a tím oddálit psychické potíže nebo v horším případě totální selhání organismu následkem vyčerpání. Musíme se ale zamyslet, jestli v tomto případě nejde o vyhánění čerta ďáblem.

Nemoci a úmrtí na druh tabáku nehledí

Lékaři v Norsku provedli rozsáhlý výzkum, který měl za úkol zjistit, zdali je zdraví nebezpečnější kouření cigaret, nebo dýmky. Zúčastnilo se ho téměř 17 tisíc mužů ve věku 20 až 49 let. U všech byla vyšetřením zjištěna míra rizika srdečních a cévních potíží v 70. letech, po dalších 13 letech monitoringu a nakonec znovu v roce 2007. Sledoval se počet úmrtí a nemocí spojených s kouřením (ischemická choroba srdeční, infarkt, mozková mrtvice, rakovina plic a jiné nádory).

Za celou dobu sledování zemřelo 4 933 z těchto mužů. Mezi kuřáky cigaret a dýmky nebyl zjištěn žádný výrazný rozdíl v nemocnosti nebo úmrtnosti z kouření. Obě skupiny byly postihovány stejně. Ukázalo se tedy, že kouření dýmky s přírodním tabákem a příjemnou vůní není bezpečnější než kouření cigaret s uměle upraveným tabákem.

Proto je nejlepší vzdát se cigaret i dýmky a dilema se stane minulostí. O kouření např. vodní dýmky si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod