Alkoholismu nejvíce podléhají vzdělanější ženy. Proč tomu tak je a jak alkohol ohrožuje ženské zdraví

 Ostatní 
04. října 2020 14:10 / Hana Jordánová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Po skleničce sahají ženy stále častěji Depositphotos
Skleničku vína si večer jistě dá spousta žen. Je však důležité zůstat u jedné skleničky. Při zvyšování dávek se vám totiž může velmi lehce stát, že se stanete závislými. A cesta zpět je velmi náročná.

Sklenička s kamarádkou nemusí vůbec nic znamenat. Uklidní, problémy se zdají nicotnými a navíc kvalitní vína také chutnají. Až potud je to dobré, pokud nezačnete pokračovat - sklenička s kamarádkou, sklenička večer pro lepší usínání, sklenička v depresi, sklenička, když jsem nervózní... a pomalým krokem se plíží závislost.

Podle výzkumů celá jedna třetina alkoholiků jsou právě ženy. Přitom na začátku tisíciletí to byla jedna žena na dvanáct mužů. Alkoholismus se stále více stává problémem právě žen. Ženský organismus je však na alkohol mnohem citlivější, proto jsou dopady na zdraví u žen mnohem tvrdší. Kromě viditelných rozdílů má ženské tělo vyšší obsah tuku, zároveň však méně vody, čímž se alkohol tolik nerozpouští jako u mužů. Vypije-li žena stejné množství alkoholu jako muž, bude mít vyšší hladinu alkoholu v krvi. Tudíž bude daleko víc alkoholem ovlivněna než muž a rána jsou pak hodně krutá. V této oblasti se v žádném případě nesnažte mužům vyrovnat, vždycky prohrajete. Ale toto vítězství jim netřeba závidět.

Příčiny požívání alkoholu u žen

  • těžké psychické stavy
  • pocity úzkosti a deprese
  • negativní emoce
  • obecně zvýšená psychická zátěž a stres

Podnětem může být prakticky cokoliv, co žena sama psychicky nezvládne. Jednat se může o problémy s dětmi, nároky v práci, rozchod s partnerem a další. Stále častější jsou podle psychologů potíže v práci. Ženy se totiž snaží pracovním výkonem v práci vyrovnat mužům, zároveň však musejí být dokonalou matkou a manželkou. Respektive se to od ní očekává. Únik od reality pak hledá v alkoholu. Oporou by jí však v těchto chvílích měl být spíše partner.

Alkohol ohrožuje zdraví žen

  • větší pravděpodobnost rakoviny prsu
  • onemocnění jater
  • onemocnění vaječníků
  • potíže se srdcem
  • vysoký krevní tlak
  • potíže s otěhotněním

Alkoholičkami se častěji stávají vzdělané ženy

Překvapujícím zjištěním je, že k alkoholismu jsou náchylnější vzdělanější ženy, zatímco u mužů je to přesně naopak. Jednou z příčin může být fakt, že na ženu jsou zejména v posledních letech kladeny stále vyšší nároky, zatímco muži zůstávají prakticky na stejné úrovni. Mění se společenské postavení žen, dostávají se v pracovní sféře do vyšších funkcí, a to vše musejí skloubit se starostí o rodinu. Zvýšené nároky okolí a zvýšené nároky na sebe samotné jsou pak často motivem k pravidelnému pití.

Na rozdíl od mužů se ženy v případě častého požívání alkoholu stydí a snaží se to utajit co možná nejdéle. Pijí samy doma nejčastěji víno nebo likéry. S prodlužující se dobou pití přechází obvykle na vodku. Díky své inteligenci ví, že smíchání s džusem je na první pohled k nerozeznání.

Pokud však pití nadále pokračuje stejnou intenzitou, žena přestane ztrácet  zábrany a její závislost se začíná projevovat i navenek. Může tak  lehce ztratit svou důstojnost i prestiž, kterou si doteď pracně budovala a její závislost se může začít dále prohlubovat. Záleží pak na rodině a jejím pochopení, jak se k problému postaví, neboť donutit alkoholika abstinovat je velmi těžký a bohužel posléze už celoživotní úkol. Jak poznat alkoholičku, si přečtěte zde.

Nejlepší je proto s alkoholem vůbec nezačínat a při prvních projevech depresí, vyhoření apod., o kterých jsme psali výše, navštívit odborníka, anebo se aspoň svěřit rodině.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?