Avokádový olej je stále větším hitem. Ve srovnání s olivovým totiž obstojí na jedničku

 Ostatní 
04. září 2021 15:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jde o dva nejlepší oleje na světě Depositphotos
Fakta o zdravých a nezdravých tucích jsou dobře známá. Dosud byl za nejzdravější olej považován ten olivový, samozřejmě za studena lisovaný, nyní se do popředí dostává rovněž olej avokádový.

Jde totiž o dva z nejzdravějších olejů, které existují. Ale jaké jsou mezi nimi rozdíly a který je ten lepší?

Avokádový olej

Tento olej vyrobený z avokáda je lisován za studena. Avokádový olej je bohatý na kyselinu olejovou a antioxidanty. Je vynikající pro zdraví mozku a pokožky a také působí protizánětlivě a pravděpodobně jej lze spojit s výhodami pro kardiovaskulární zdraví.

Pokud chcete avokádový olej vyzkoušet, sáhněte po organické odrůdě a ujistěte se, že je opravdu nerafinovaný a lisovaný za studena. Měl by rovněž mít zelenou barvu, protože žluté zbarvení naznačuje, že olej byl rafinován.

Avokádový olej je také ideální volbou pro vaření při vysokých teplotách, protože jako jediný snese opravdu vysoké teploty, nejvíce ze všech olejů.

Olivový olej

Olivový olej se získává samozřejmě z oliv lisovaných za studena. O jeho přínosech pro zdraví se ví už dávno. Olivový olej je většinou složen z kyseliny olejové, mono-nenasyceného tuku, který je spojován s prevencí rakoviny a kardiovaskulárních chorob a má silné protizánětlivé účinky. Olivový olej také obsahuje rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, u kterých bylo prokázáno, že dodávají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Je obecně známo, že kvalitní extra panenský olivový olej by měl být základem ve spíži každého člověka. Je to vynikající volba, má totiž vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, je protizánětlivý a může pomoci snížit špatný cholesterol. Používá se po staletí kolem Středozemního moře a proslavil se svými potenciálními vlastnostmi prodlužujícími život.

Označení extra panenský znamená, že olej není nerafinovaný. Jde tedy o nejlepší olivový olej, jaký existuje. V kuchyni jej lze využít k restování a mírnějšímu pečení.

Který je tedy lepší?

Jedním klíčovým rozdílem mezi avokádovým a olivovým olejem je chuťový profil, takže jejich použití je do značné míry subjektivní a závisí na osobních preferencích.

Dalším klíčovým rozdílem je odolnost proti vysokým teplotám. Když se oleje zahřívají, degradují a způsobují potenciálně nebezpečné vedlejší produkty. Čím méně jsou oleje odolné proti teplotě, tím rychleji začnou rozkládat své tukové složky, což může ohrozit celistvost vašich potravin a také může zanechat jídlo s připálenou chutí.

A to znamená jediné. Rozhodování mezi olivovým olejem a avokádovým olejem je opravdu věcí osobní preference. Avokádový olej má nepatrnou výhodu díky své vyšší toleranci vysokých teplot. Jinak jde o dva nejzdravější oleje vůbec. Dále čtěte: Jste frustrovaní, že vaše dieta nefunguje? Poradíme, co změnit a na co se zaměřit.

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod