Pokud chcete mít z dovolené, oslavy nebo výletu opravdu krásné fotografie, zkuste se řídit následujícími tipy

 Ostatní 
09. září 2021 12:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nezáleží na tom, jaký druh fotoaparátu máte Pixabay
Toužíte si ze své dovolené, oslavy nebo výletu přivézt fotografie, které budou vypadat jak od profesionála? Pokud se budete řídit následujícími tipy, budete je mít.

To jsme my na pláži, to jsme my na trhu, to jsme u moře… nechtělo by to skutečně už něco jiného, než mají všichni ostatní vaši známí na Facebooku? Někdy ke skvělé fotografii pomůže náhoda, ale jindy je potřeba k vytvoření parádní fotky trochu pomoci. A věřte, že nezáleží na použitém aparátu, skvělé snímky můžete pořídit i mobilem – stačí vědět, jak na to.

Kvalita místo kvantity

Mějte na paměti, že není potřeba fotit skutečně všechno, co uvidíte. Kvalita má totiž přednost před kvantitou. Navíc nejenom vás, ale i vaše známé nebude bavit dívat se na stovky takřka stejných fotek. Proto foťák vytáhněte jen tehdy, když to opravdu stojí za to.

Nebojte se počasí

Fotky se mohou pořizovat za jakéhokoliv počasí, ne jenom za slunečna. Klidně i za deště, sněhu, bouře nebo větru. Divili byste se, jak zajímavá taková fotka může být. Stejně tak i mraky můžou za nepříznivého počasí vytvořit zajímavé útvary a hrát všemi barvami – proto vykročte alespoň na terasu hotelu a foťte, co to dá.

Správná kompozice

Každá fotka by měla mít správnou kompozici. To ale nutně neznamená, že byste museli focenou osobu nebo objekt stavět do středu snímku. Naopak. Zkuste jej dát do zhruba třetiny snímku na levé nebo pravé straně. Díky tomu vynikne nejenom samotný objekt, ale i pozadí.

Budova by měla být celá

Pokud fotíte člověka u budovy, dodržujte dvě pravidla. Postava na snímku nesmí být miniautrní, na druhou stranu jí může chybět část nohou. Naopak při focení budovy dbejte na to, aby se do snímku vešla celá. Zkuste si dřepnout a srovnat výšku člověka a budovy. Díky tomu vyniknou na fotce oba. Co se týká selfie fotky, tak tady platí trochu jiná pravidla, o nichž jsme psali zde.

Zachyťte akci

Není nic nudnějšího, než člověk ve strnulé poloze a s kamenným výrazem ve tváři. Zkuste na snímku zachytit nějakou akci a vdechnout fotkám život. Přesvědčte lidi, které fotíte, ať udělají zábavnou pózu nebo vtipnou grimasu. Není vůbec nutné, aby se dívali do objektivu a už vůbec nemusí o focení vědět. Přirozené momentky skvěle zachytí situaci i náladu.

Hrajte si s úhly

Nebojte si při focení dřepnout (zvláště fotíte-li děti nebo zvířata), sednout, nebo si stoupnout na vyvýšené místo. Výsledkem bude přirozené vykreslení postavy a lepší detail. Navíc objevíte jedinečné úhly, díky kterým fotku ozvláštníte. 

Zdroj: blog.hubspot.comformat.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?