Rvou se vaše děti jako psi? Zastavit to můžete zcela jednoduchým způsobem

 Děti 
15. září 2018 17:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Děti se odmala učí, jak se správně vyrovnat s problémy Shutterstock
Malé děti se komunikačnímu umění musejí naučit. Díky tomu pak zvládnou přijímat a vyrovnávat se s nepříjemnými situacemi, vyjednávat, bránit se, stát si za svým i přijímat, že v životě prostě nelze mít úplně všechno. A než to všechno zvládnou, neobjede se to čas od času bez hádek a konfliktů.

Pokud ale vaše dítě budete již od útlého věku vést k tomu, aby bylo empatické, pomůže mu to v budoucnu překonat různé druhy překážek.

Pokud se vaše děti hádají a doslova se někdy rvou jako psi, zastavte je zcela jednoduchým způsobem.

Hra na…

Každé dítě si rádo hraje „na něco“. Ať už na princeznu, maminku, prodavačku nebo paní učitelku. Tím, že si zkouší tyto různé role, zapojuje tak svou představivost, fantazii, učí se sebeovládání i řešení určitých překážek. Zároveň s tím si rozvíjejí myšlení, a také schopnost vcítit se do rolí druhých. Například, pokud si hraje na doktorku a dává panence injekci, tak ví, že to trochu bude bolet, ale stačí to pofoukat, pochovat a bude vše v pořádku. Hry na někoho jiného rozvíjejí empatii a pocit účasti na citech ostatních. A podobným způsobem lze řešit konflikt mezi dětmi.

Sourozenecká rivalita

Sourozenecká rivalita je zcela přirozená. A o tom, jak se v určitých situacích zachovat, co dělat či naopak nedělat, jsme psali zde. Pamatujte, že pokud hádky mezi nimi nepřejdou hranici únosnosti, nemusíte mezi ně zasahovat. Co když ale na řadu přijdou bitky? I zde máme řešení.

Výměna rolí

Pokud za vámi přijdou děti s brekem a křikem, vyřešte to opět hrou „na něco“. Tentokrát si ale děti zahrají na toho druhého. Tedy si vymění role tak, aby se mohly vcítit do pocitů toho druhého. Svou hádku si tak mohou znovu přehrát jako film, jenom s opačnými rolemi. A možná se budete divit, jaké to má účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008