Neštovice na objednávku: Neposílejte děti na neštovicové večírky, raději je naočkujte, radí lékaři

 Děti 
11. května 2022 08:14 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Onemocnění planými neštovicemi může být komplikované i v dětském věku Depositphotos
Neštovic jsou opět plné školky. V touze po prodělání onemocnění v dětském věku jsou někdy rodiče schopni udělat téměř cokoliv, včetně návštěvy neštovicového večírku, kde je infekce téměř zaručena. Doktoři se však shodují, že je lepší počkat, jestli se dítě nenakazí přirozenou formou a pokud ne, nechat ho v pozdějším věku očkovat.

Plané neštovice patří mezi vysoce nakažlivé onemocnění, které spadá do kategorie takzvaných běžných dětských onemocnění. V době pandemie covidu-19 počty nakažených dětí mírně klesaly, ale pravidelně se každoroční počet nakažených dětí pohybuje kolem 30 až 50 tisíc. A letošní rok není výjimkou. Nejčastěji se podle webu nzip.cz nakazí děti v rozmezí od 3 do 10 let, a to v každoročních epidemiích vyskytujících se v zimě a brzy na jaře.

Průběh onemocnění

Vysoce nakažlivé onemocnění se přenáší přímým kontaktem s osobou, která již byla virem planých neštovic infikována. Pravděpodobnost přenosu přes infikovaný předmět je sice o trochu nižší, ovšem rovněž možná. Inkubační doba je obvykle 10 až 21 dní a období nakažlivosti se počítá již dva dny před výsevem prvního pupínku a končí ve chvíli, kdy je poslední pupínek ve stádiu stroupku. Po prodělání onemocnění získává dítě celoživotní imunitu, ovšem při kontaktu s nakaženou osobou může při snížené imunitě dojít k rozvoji pásového oparu.

Typické příznaky

Jasným signálem, že vaše dítě onemocnělo planými neštovicemi, je současný výskyt horečky a narůstající počet pupínků, které se mohou objevit kdekoliv na těle. Horečka se však u některých dětí vůbec neobjeví a u jiných ji můžete pozorovat jeden až dva dny před výsevem vyrážky. Další pupínky se pak mohou objevovat v průběhu následujících 2 až 6 dnů.

Vyrážka ovšem doprovází i mnoho dalších dětských onemocnění. Rozeznat neštovice od jiných pupínků je však velmi snadné. Pokud bylo vaše dítě infikováno virem planých neštovic, bude mít na těle pupínky podobné malým puchýřkům, ve kterých se hromadí tekutina. Typicky se nejprve objeví v oblasti hlavy, dále postupují na hrudník, záda a následně je můžete pozorovat po celém těle včetně úst, víček nebo genitálií.

Do kdy by měly děti neštovice prodělat

Onemocnění virem planých neštovic je pro lidský organismus mnohem méně nebezpečné v dětském věku než později v dospělosti. I tak ale může dojít k nečekaným komplikacím. Jedná se především o zánět mozečku, mozku, míchy, nebo se může rozvinout i sekundární bakteriální zápal plic. U dětí do jednoho roku života hrozí i superinfekce kůže a měkkých tkání, která může vyústit až v krvácivé stavy. Toto nebezpečí však rovněž hrozí u osob nad 20 let, u těhotných žen a osob se sníženou imunitou.

Gravidní ženy, které onemocní v první polovině těhotenství, mají zvýšenou pravděpodobnost předčasného porodu a hrozí i samovolný potrat. Dále však u nenarozeného dítěte hrozí i nebezpečí vrozených vad oka či dalších orgánů, deformací končetin a dalších zdravotních komplikací. Pokud se dítě nakazí neštovicemi během porodu, může to pro něj mít až fatální průběh.

Proč se neúčastnit večírků

Ve snaze infikovat dítě v předškolním nebo raném školním věku se někdy rodiče uchylují k návštěvě takzvaných neštovicových večírků. Účast na nich však doktoři důrazně nedoporučují. "Plané neštovice mají neprávem pověst zcela banální choroby. Přitom jde o nevyzpytatelné onemocnění, protože nelze předem odhalit rizikovou skupinu dětí, u kterých bude mít nemoc těžký průběh. Vážné komplikace mohou nastat i u zcela zdravého dítěte,“ upozorňuje na webu zdravotnickydenik.cz pediatrička Hana Cabrnochová, která také působí ve výboru Vakcinologické společnosti ČLS JEP. Podle ní jsou sice vážné komplikace vzácné, ale jelikož nelze dopředu stanovit, u kterého dítěte se projeví, myslí si, že vystavovat dítě záměrně infekčnímu onemocnění je nežádoucí.

Raději očkovat v pozdějším věku

Pokud vaše dítě neprodělalo plané neštovice v brzkém věku, je dle lékařů skvělou volbou podstoupit očkování, které zdravé děti do 13 let obvykle snáší velice dobře a vakcína je před onemocněním planých neštovic chrání dle webu canadian.cz téměř na 100 %. Očkovat lze děti už od 9 měsíců věku, a to ve dvou dávkách. Očkování se doporučuje vnímavým jedincům, kteří plané neštovice neprodělali, nebo všem, kteří pracují v riziku přenosu nákazy. Očkování dospělých je také možné a úspěšnost očkování se pohybuje kolem 90 %. Těhotné ženy a ženy, které plánují otěhotnět, očkovat nelze.

Zdroj: canadian.cz, nzip.cz, zdravotnickydenik.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47