Arganový olej má úžasné vlastnosti pro zdraví, pleť i vlasy. Pomůže chránit i před rakovinou kůže

 Krása 
03. srpna 2020 07:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Arganový olej má široké využití Depositphotos
Existuje mnoho všestranných přírodních produktů, které mají zdravotní, ale i kosmetické účinky. Jedním z nich je i arganový olej. Ochrání vás před vysokým tlakem, vyhladí vrásky a ještě perfektně oživí vaše vlasy. Dokáže toho však ještě více.

Mít doma arganový olej, se opravdu vyplatí. Ale pozor, k dostání jsou dva typy - jeden pro kosmetické a druhý pro gastronomické účely. Oba oleje se vyrábějí trochu jinak a mají i jinou barvu, vůni a hlavně odlišný obsah účinných látek. Musíte si tak rozmyslet, který typ oleje, který je mezi oleji považován za jeden z nejzázračnějších, pro vás bude vhodnější.

Kosmetický průmysl oslavuje arganový olej hlavně pro jeho vyživující a hydratační schopnosti. Pokud si jej pořídíte, bude vám jeden olej sloužit hned několikrát - ocení jej vaše pleť, vlasy i nehty.

Účinné látky

Arganový olej obsahuje těchto pět klíčových složek:

  • esenciální mastné kyseliny (důležité pro různé fyziologické funkce)
  • karotenoidy (antioxidační účinky)
  • skvalen (zdroj buněčného kyslíku)
  • steroly (ochrana před vysokým cholesterolem)
  • vitamin E (snižuje riziko některých typů rakoviny a srdečně-cévních chorob)

Na cholesterol, hubnutí i rakovinu

Pokud budete arganový olej užívat vnitřně, sníží se vám hladina cholesterolu a také nebudete tak náchylní ke kardiovaskulárním nemocem. Kyselina linolenová, která je v oleji obsažena, pomáhá rovněž odbourávat zásoby tuku. Kortikoidy zase mimo jiné chrání organismus před některými rakovinotvornými buňkami (rakovina plic, prostaty a nádory zažívacího traktu a žaludku).

Při vnějším použití pomáhá olej urychlit krevní oběh, zmírnit bolest kloubů a svalů a rychle obnovit epitel. Má analgetický účinek. Arganový olej dokonale zklidňuje, uzdravuje a regeneruje rány, a proto může být používán při léčbě různých onemocnění a zraněné kůže (jizvy, šrámy, odřeniny, popáleniny, rány). Kromě léčby muskuloskeletálního systému, onemocnění krevních cév a srdce a různých kožních onemocnění, se olej používá také při infekčních onemocněních, cukrovce, Alzheimerově chorobě či planých neštovicích.

Vitamin E je také velmi silným antioxidantem. Arganový olej proto pomáhá chránit pokožku před rakovinou kůže. O dalších léčivých olejích jsme psali zde.

Stop vráskám i akné

Komplex účinných látek v arganovém oleji poskytuje pleti dokonalou péči. Zbavuje ji přebytečného mazu, zpomaluje tvorbu vrásek a chrání ji před vlivy prostředí a času. Pokožku nemastí, ale zanechává hebkou a vláčnou. Arganový olej podporuje léčbu zánětů a podráždění, přispívá také k léčbě akné a psoriázy (lupénky).

Nenasycené mastné kyseliny pomáhají hydratovat pokožku a zpomalují proces stárnutí buněk pokožky. Vitamin E také stimuluje v pokožce tvorbu kolagenu a elastinu, čímž je schopen bránit tvorbě vrásek a účinně vyhlazovat i ty již existující. Vitamin A pomáhá při obnově kolagenu. Toto působení přispívá k tomu, aby byla kůže hladká, pružná a udržela si mladistvý vzhled. Arganový olej rovněž celkově snižuje suchost pokožky a tím její svědivost.

Na nehty i záděry

Arganový olej je velmi účinný také v péči o nehty a nehtové lůžko. Potlačuje tvorbu záděr, posiluje lámavé a roztřepené nehty a poskytuje nehtům dokonalou výživu. Urychluje léčbu různých dermatologických onemocnění včetně plísní. Pokud chcete něco udělat pro zdraví svých nehtů, každý večer před spaním aplikujte olej na kůžičku nehtů a masírujte 2–3 minuty.

Dokonalé vlasy

Arganový olej má pozitivní vliv i na vlasovou pokožku hlavy, kterou čistí a hydratuje a v případě postižení některými kožními onemocněními ji také léčí. Dodává potřebné živiny vlasovým folikulům, vlasovým kořínkům i vlasům samotným.

Arganový olej chrání vlasy i vlasovou pokožku před UV zářením a v případě suchosti nebo podráždění ji regeneruje. Vlasy jsou méně poškozené, méně se lámou a vypadávají, konečky se méně třepí a vlasy se snáze rozčesávají a lépe a rychleji rostou. Díky arganovému oleji jsou tak vlasy už na první pohled zdravější a krásnější, více se lesknou a na dotek jsou hebčí.
 
Množství oleje, které je nutné použít, se různí zejména podle délky vlasů. U delších vlasů stačí pár kapek, u kratších dokonce jen jedna. Olej před nanesením do vlasů zahřejte v dlaních, bude pak účinnější. Naneste olej po celé délce vlasů, vmasírujte jej do nich i do vlasové pokožky tak, aby se dostal opravdu všude. Nešetřete ani na konečcích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008