Trápí vás kožní problémy, celulitida či slabé vlasy? Zkuste vsadit na obyčejný jíl, který stojí pár korun

 Krása 
05. července 2023 08:08 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jíl se v kosmetice využívá už od dávného Egypta. Depositphotos
Jíl se v kosmetice využívá už od dávného Egypta, je totiž téměř zázračným kosmetickým pomocníkem, který je navíc 100% přírodního původu. Zkuste se na chvíli zapomenout na novodobé trendy, jako jsou séra s vitaminem C či kyselinou hyaluronovou a vsaďte na obyčejný jíl, který stojí pár korun. Pomůže vám s kožními problémy, vráskami, posiluje vlasy, redukuje váčky pod očima, bojuje proti celulitidě a to není zdaleka vše.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je jíl obyčejnou jemnou hlínou. Pravda je však taková, že se jedná o skvělého přírodního pomocníka nejen v kosmetice, kterého používali už naši předkové před více jak tisíci lety. Ti totiž rozpoznali, že tato jemná hlína vykazuje blahodárné účinky na pleť, vlasy i tělo takové.

100% přírodní produkt

Používání jílu v kosmetice je oblíbené jistě z toho důvodu, že se jedná o 100% přírodní produkt. A jaké účinné látky vlastně jíl obsahuje? Je zde zastoupeno mnoho minerálů a stopových prvků jako křemík vápník, hořčík, sodík, draslík, stříbro, zlato, měď a železo ve vysokém množství. Jíl má zároveň schopnost detoxikovat tělo zvenku i zevnitř, neboť na sebe váže všechny toxiny či jiné odpadní látky. Zároveň má značné antibakteriální účinky a údajně se jím léčil i mor.

Hlavní přínosy:

  • Čistí pleť a léčí akné,
  • Posiluje vlasy
  • Hojí opruzeniny a spáleniny
  • redukuje celulitidu

1) Čistí pleť a léčí akné

V oblasti kosmetiky se jíl používá hojně k čištění pleti, neboť je schopen čistit černé tečky, stahovat póry, tlumit záněty i začervenání pokožky a hlavně léčit akné. K těmto účelům můžete využít jak jíl zelený, tak ten marocký či francouzský. A jak jíl aplikovat? Určitě jej zakupte v podobě prášku, následně smíchejte jíl s vodou v poměru 1:2 a vzniklou kašičku používejte jako masku nebo čistící krém s peelingovým efektem. Pochopitelně můžete aplikovat nejen na obličej, ale také na postižené oblasti na těle.

2) Posiluje vlasy

Zejména bílý, červený nebo marocký jíl má schopnost posilovat vlasy, obnovovat vlasovou pokožku a bojovat proti roztřepeným konečkům. Je například skvělým pomocníkem v případě rychle se mastícím jemným vlasům, neboť dokáže regulovat maz a navracet rovnováhu pokožce hlavy. Jíl tedy smíchejte s vodou, abyste získali kašovitou podobu a následně vtírejte ke kořínkům vlasů. Poté opláchněte a omyjte klasickým šampónem.

3) Hojí opruzeniny a spáleniny

Léčivé a hojivé účinky jílu jsou k nezaplacení. Pakliže budete mít nějaké drobné ranky, modřiny, spáleniny nebo se vám například objeví opruzená místa z důvodu nošení těsného prádla u miminek pod plenkou, aplikace jílu je skvělým řešením. A jak jej aplikovat? Opět je zapotřebí smíchat prášek s trochou vody tak, aby vám vznikla hustá pasta. Tou potřete postižená místa a nechte působit zhruba dvacet minut. Poté opláchněte a opakujte podle potřeby.

4) Redukuje známky celulitidy

Poslední výhodou používání jílů, kterou dnes zmíníme, je redukce otoků či váčků v oblasti očí, a dále redukce celulitidy. Jíl je totiž skvělým pomocníkem v redukci otoků, prokrvení pokožky a detoxikace. Ideální je v tomto případě koupel se zeleným jílem. S výsledkem budete velmi spokojeni.

Autorský článek, další zdroj: Clay Minerals in Health Applications.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?