Bosá chůze: Zdravý životní styl nebo hazard se zdravím?

 Móda 
26. září 2018 08:18 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na bosé chození je nutné si postupně navyknout Depositphotos
Může to vypadat, že se jedná jen o módní vlnu a marketingový tah firem, jež přišly s novinkou, která nás ve skutečnosti vrací tak trochu do minulosti. Této novince v obouvání se říká „barefoot“.

Chodidlo je uznávaným středem všech možných smyslových receptorů, různých drah vnímání a dalo by se říci komunikačním uzlem mnoha odlišných pocitů, jež pak putují do těla. Je tedy vůbec chůze na boso bezpečnou módou?

(Ne)zdravá módní vlna

Mnohé výzkumy prokázaly souvislost mezi dolními končetinami a spodní částí zad. Podle toho by chůze v takzvaných barefootech venku po hrbolatém terénu měla mít blahodárné účinky na celé tělo. Ovšem řeč je výhradně o chůzi, co se týče běhání, tam je to trochu složitější. Hodně záleží i na individuálních odlišnostech a technice běhu. Je také nutné si na „bosé“ boty postupně si navykat.

Boty do fitness centra

Obuv pod označením barefoot je určená pochopitelně především na chození ven. Co se týče používání v interiérech, názory se různí. Jedni cvičení na rovném povrchu v barefootech nedoporučují ze strachu z borcení nožní klenby, jiní naopak doporučují cvičit v „bosých“ botách úplně všude a kdekoli. Rozhodnout se tedy musí každý sám za sebe podle toho, jak mu to vyhovuje. Je třeba si vše vyzkoušet a případně postupně měnit pohybové vzorce.

Začněte postupně

Odmalička chodíme v botách, jsme tak naučení. Pokud bychom se pustili do bosé chůze ze dne na den, byli bychom asi velmi nepříjemně překvapení. Je proto nutné si na bosé chození postupně navykat. Pomoci nám v tom mohou rehabilitační pomůcky – ježci či hrbolaté válečky. Tím pak nenáročně a postupně začneme probouzet smyslové receptory, stabilizační svaly a další spouštěče v chodidle.

Správné boty

Klasická měkká podrážka, jakou mají běžné běžecké boty, podporuje techniku došlapu na patu. Ten takhle zároveň způsobuje velké otřesy a sportovec se tak spoléhá opravdu jen na vyztužení bot a nikoli na aktivní pružení pomocí vlastního těla. Běžci naboso přirozeně došlapují na špičku nebo střední část chodidla, jež působí jako přirozený tlumič. Ani lidé s nadváhou se nemusí bosé chůze bát. Naopak správnou technikou mohou šetřit kolena, kyčle a další klouby. Navíc bosé boty mohou být i velmi hezkým módním doplňkem - můžete si je dozdobit třeba netradičně uvázanými tkaničkami.

Přírodní prostředky pro bolavá chodidla

Máte po celém dni unavené nohy a rádi byste jim dopřáli odpočinek a relaxaci? Pak můžete využít síly bylin. Vyzkoušejte následující přírodní tipy, jež vám udělají dobře nejen na těle, ale i na duši:

1. Naplňte hrnek mořskou solí a do něj nakapejte 10 kapek éterického oleje z borovice, 5 kapek z jalovce a 2 kapky citronu. Promíchejte a vsypte do lavoru s teplou vodou, v němž nechte nohy 30 minut relaxovat.

2. Tři lžíce směsi ze stejného množství vrbové a dubové kůry zalijete 4 litry studené vody a 30 minut povaříte. Ve výsledném odvaru si máčíte nohy. A můžete ho opakovaně použít dvakrát až třikrát.

3. Pro chladivou koupel nohou nakrájejte na kolečka 2–3 citrony. Šťávu z nich lehce vymačkejte do lavoru s vodou a i s kůrou je zde nechte plavat. Nohy nechte ponořené minimálně 15 minut.

Témata: boty, barefoot, bosá, chůze, nohy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008