Klobouk vás promění v dámu. Zjistěte, jaký tvar vybrat podle tvaru obličeje i postavy

 Móda 
21. listopadu 2020 10:02 / Hana Jordánová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Zjistěte, jaký tvar bude slušet právě vám Pixabay
Klobouk dodá na eleganci každé ženy, ozdobí každý outfit. Je jako tečka za větou. Jen se jej musíte naučit nosit.

Přestože v současné době klobouky letí, je ještě stále mnoho žen, které si myslí, že nejsou „kloboukový“ typ. Omyl. Neexistuje na světě žena, které by klobouk neslušel. Jen musíte vědět, jaký tvar vybrat pro vaši postavu a tvar obličeje. Hlavně musíte chtít a odhodit předsudky, že se k vám klobouk nehodí. Je řada žen, které se obávaly nosit klobouky, protože jsou třeba z menších měst či obcí. Ty časy jsou však už dávno pryč. Klobouky jsou naštěstí v této době vysoko na příčce oblíbenosti a ženy se ho už nebojí nosit. Dokonce i do společnosti jako femme fatale. A to je dobře. Nejen, že z vás udělají dámu, ale hlavně ochrání vaše vlasy před chladným počasím, které nás čeká. Dospěli jsme naštěstí k tomu, že klobouk se nosí kdekoliv. Navíc může dramaticky změnit váš celkový vzhled.

Pokud vás trápí, že vám klobouk zničí účes, můžete být naprosto klidné. Klobouk nesedí na hlavě tak těsně jako třeba čepice a po jeho sundání stačí jen lehce účes poopravit. Výhodou navíc je, že dámy, na rozdíl od mužů, nemusejí svůj klobouk odkládat ani v místnosti. Samozřejmě, pokud nejsou v zaměstnání. Takže jejich účes nemusí vidět vůbec nikdo.

Při nakupování klobouku je nutné si ujasnit, kdy a kam plánujete klobouk nosit. Je samozřejmé, že okázalé klobouky s širokou krempou nebo zdobené krajkami a mašlemi si nevezmete na nákup. Pro denní nošení a mladistvější vzhled sáhněte po menším klobouku. Zkombinujete-li ho s koženým kabátem nebo bundou, budete naprosto in.

Jak jej nosit

Obecně platí, že krempa klobouku nesmí přesahovat šířku vašich ramen. Měl by sedět pevně na hlavě, aby vám ho vítr neodvál. Klobouk se nosí pěkně posazený do čela. Nesmí být však níž než nad obočím. Abyste správně viděla, musíte se narovnat, čímž si dodáte ještě více sebevědomí. Při výběru dbejte na správný výběr, aby klobouk lahodil vaší postavě i tvaru obličeje.

Postava

Jste-li vlastníky menší postavy, volte spíše klobouky menší, kulaté bez ozdob. Navíc můžete klobouku využít k optickému prodloužení vaší postavy. Nošení klobouků v zimním období bývá mnohdy přijatelnější alternativou než čepice.

Plnoštíhlým dámám budou slušet středně velké klobouky hranatějšího tvaru.

Dámy vyšší postavy musejí dbát na výšku klobouku, aby jim na výšce ještě nepřidával. Klobouky v tomto případě noste s širší krempou a nižší.

Obličej

Oválný

Máte-li tento typ obličeje, máte obrovské štěstí. K tomuto obličeji se totiž hodí téměř všechny typy klobouků. Slušet vám bude klobouk se širokou i středně širokou krempou, stejně jako klobouky sportovní nebo asymetrické. Vystříhat byste se měla jen snad kloboukům s vysokou střechou, který by váš obličej protáhl. 

Kulatý

Vyšší střecha klobouku naopak bude slušet právě kulatému typu obličeje, neboť ho opticky protáhne. Čeho se vystříhat úplně, jsou malé kloboučky. I při výběru čepice se zaměřte na modely s bambulí nebo volnější typy.

Trojúhelníkový

I s tímto tvarem obličeje je z čeho vybírat, protože obličej se zužuje a téměř každý klobouk ho opticky vyrovná. Pozor jenom na klobouky s příliš širokou krempou. Ty totiž širokou část obličeje ještě více rozšíří a zdůrazní dolní úzkou část.

Hranatý

Účelem je obličej zjemnit a protáhnout. K tomu se skvěle hodí zaoblené klobouky s širší krempou. Vhodné jsou i baretové čepice.

Nezapomínejte, že zimní klobouk je plstěný. Ochrání vás sice před vlhkem a mrholením, rozhodně však není vhodné nosit jej do deště. Klobouk nikdy neperte, ani ho nedávejte do čistírny. Pokud jej už potřebujete očistit od nějaké skvrny, utírejte ušpiněné místo po směru chlupu vlhkým hadříkem. Pro projasnění barev a natvarování jej napařte, upravte do požadovaného tvaru a nechte uschnout. Pokud se rozhodnete pro klobouk, noste ho s grácií a sebevědomím. Jak nosit klasické čepice, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47