Pokud chcete trendy obuv na letošní léto, sáhněte po dřevácích

 Móda 
23. června 2021 10:14 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dřeváky jsou opět na výsluní Pixabay
Dřeváky sluší ženám, ale i mužům. Vypadají stylově a od 70. let, kdy se staly symbolem módy, se čas od času znovu a znovu dostávají na výsluní. A i letos jsou opět v kurzu.

Módní trendy většinou dostanou do popředí slavní návrháři a s dřeváky to není jinak. V minulosti už na ně vsadil například skotský módní návrhář Christopher Kane, objevily se i na módních přehlídkách značky Balenciaga, Dior, Gucci, Miu Miu či Coach. A teď je pro změnu vynesly modelky známé francouzské značky Hermés. Pokud tedy nechcete být pozadu, měli byste si alespoň jedny dřeváky pořídit.

Mohou mít mnoho podob

Původ dřeváků v Evropě není přesně znám. Nejstarší nalezené dřeváky pocházejí z let 1230 až 1280 z oblasti Amsterdamu a Rotterdamu v Nizozemí. Ty už vypadaly poměrně stejně jako ty, které se nosí dodnes.

Co se týká dnešních dřeváků, mohou mít mnoho podob. Některé vypadají jako Hurvínkovy boty, jiné připomínají dřeváky, jaké nosila Marfuška z ruské pohádky Mrazík. Ale sehnat můžete i dřeváky sandálkového typu, které se skvěle hodí k letním šatům, nebo s různými motivy. Zajímavě vypadají také dřeváky kombinované s denimem a kdo chce, najde i variantu se zvířecí srstí. Dřeváky navíc nemusejí mít jen uzavřenou špičku, klidně mohou mít i otevřenou.

Nejlépe vyniknou na holé noze

Nejlépe vypadají na holé noze, ale komu nechybí odvaha, klidně do dřeváků může obout i ponožku. Jejich výhodou je, že se hodí pro jakoukoliv příležitost. Klidně je vynosíte uvnitř i venku, vzít si je můžete do města, na zahradu, ke grilování ale i na chalupu. Dřeváky jsou zkrátka stylovou a módní záležitostí. A je jedno, zda zvolíte se středním nebo vysokým podpatkem. Pokud chcete univerzální kousek, který se vám bude hodit k více outfitům, pořiďte si dřeváky v jedné barvě, třeba béžové, hnědé či černé. Rockerský styl dodají dřevákům cvočky nebo zajímavé spony.

K čemu je nosit

Dřeváky jsou natolik univerzální, že se dají nosit ke kalhotům, kraťasům, ale i k šatům nebo sukním. Výborně ladí se safari stylem nebo s volnějšími košilemi pánského střihu. Jedná se však o pevnou tvrdou obuv, ve které nejspíš nevydržíte celý den. I když je to jen otázka zvyku.

Důvody, proč se vyplatí dřeváky nosit

  • Mají podélně tvarovanou stélku, dodají vaší klenbě správnou podporu pro zdravou chůzi.
  • Uspokojí i náročné potřeby lidí s vysokým nártem.
  • Tvrdost a tvar dřeváků vás bude při chůzi vést ke správnému držení páteře.
  • Díky vyvýšené patě se vám mohou zmírnit otoky nohou.
  • Širší špice dřeváků poskytuje dostatek místa pro prsty.
  • Podrážka z tvrdé a vroubkované gumy vás uchrání před uklouznutím.
  • Protože je vnější část kůže lakovaná, nepropustí vodu ani v případě nečekaného zmoknutí, přitom vaše nohy mohou volně dýchat.
  • U dřeváků se nemusíte zdržovat s obouváním. Stačí do nich vklouznout a můžete rovnou vyrazit. O tom, jak vybrat střih plavek podle typu postavy, jsme psali zde.
Témata: móda, obuv, dřeváky, boty, trendy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve