Udělejte si ze čtení hobby a srovnejte své schopnosti na internetu

 Ostatní 
08. března 2019 18:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jsou lidé, kteří bez knihy neudělají ani krok Pixabay
Lidé se liší v tom, kolik kdo dokáže přečíst knih. Čtete hodně? Možná vás překvapí, že jsou lidé, kteří čtou ještě víc. Máme zajímavé informace.

Četba knih je jistě činnost bohulibá a pro člověka užitečná. Napadlo vás ale někdy si porovnat své čtenářské schopnosti na internetu? Nebo patříte ke zhruba jedné třetině lidí, kteří nepřečtou za měsíc ani jednu knihu? Pro ty, jejichž hobby je četba, je to naprosto nepředstavitelná situace.

Kolik knih přečte správný knihomol

Jsou lidé, kteří považují za knihomola už člověka, který má stále otevřenou knihu před sebou. Mnoho takových čtenářů se ale přizná, že ve skutečnosti přečtou třeba jen dvě či tři knihy za měsíc. Čtou zkrátka pomalu. Ale pak jsou lidé, kteří při běžné práci zvládnou přečíst během měsíce i více než deset knih. To se zdá někomu prakticky nemožné, ale je tomu skutečně tak. A nejde o knihy nijak tenké. Zdatní čtenáři přečtou za měsíc skoro 5 000 stránek textu.

Rychločtení nutností?

Někteří se domnívají, že za těmito čtenářskými schopnostmi je jen rychločtení. To je metoda, kdy je člověk schopen očima snímat naráz celý řádek textu a současně si uvědomit i jeho obsah. Je jasné, že tato metoda nesmírně zrychluje schopnost četby, ale není to zdaleka nutné. Mnoho „knihomolů“ tuto metodu neovládá, ale čtení je natolik baví, že čtou rychle klasickým způsobem. A podobně jako ti, kdo chodí běhat, mají stále lepší a lepší výkony. I čtenáři se totiž postupně ve svých schopnostech zlepšují.

Jde o priority

Množství přečtených knih je o prioritách. Každý z nás máme určitý volný čas a je na nás, jak ho využijeme. Pro jednoho je hobby práce na zahradě, další vyrábí třeba kroužkové košile a brnění, někdo tráví volný čas před televizí a jiný se věnuje četbě. Jestliže investujete alespoň tři hodiny denně čtení, zbyde vám ještě hodně času na jiné aktivity, a přitom zvládnete přečíst hodně knih.

K čemu je to dobré?

Číst jen proto, abych překonal něčí rekord je pochopitelně nesmysl. Ale když si najdete literární žánr, který vám vyhovuje, může být četba velkým potěšením a rozvíjením vlastní fantazie. Čtení vám také rozšíří vědomosti a schopnost komunikace. Četba je výbornou prevencí demence a pomáhá i lidem po různých mozkových příhodách. O tom jak podpořit motivaci k četbě, si můžete přečíst třeba v článku zde. Nikdy není pozdě se do četby pustit. A jakmile vás to chytne, můžete si najít třeba vhodnou skupinu na sociálních sítích a tam srovnávat své výkony a inspirovat se, co čtou ostatní.

Témata: čtení, knihy, hobby
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47