Trekovou obuv využijete na horách i v lese. Špatným výběrem si ale můžete uškodit

 Ostatní 
04. března 2019 15:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobré trekové boty jsou základ Depositphotos
Turistická sezona je tady a k ní mimo jiné patří i dobrá treková obuv. Pohodlné a funkční boty jsou základ. Pokud jejich výběr podceníte, můžete už při prvním výšlapu zažít hotová muka.

Vybrat správné trekové boty není zrovna snadný úkol. Je třeba se držet několika zásad, abyste pak netrpěli při každém kroku.

Záleží na terénu

Než vůbec začnete přemýšlet nad tím, zda chcete boty kožené nebo třeba softshellové, měli byste si ujasnit, do jakých podmínek v nich vyrazíte. Pokud se chystáte na vycházku mírnějším terénem, postačí vám boty nízké. Pokud vás nezastraší ani náročný horský terén, budete potřebovat boty kotníkové, které chrání kotník před vyvrtnutím. A pokud víte, že vaše trasa povede mokrým terénem, musejí být boty nepromokavé a vyšší než například boty na lehký trek v Alpách. Především ale musejí být maximálně pohodlné.

Jaký ponesete batoh?

S jakou výbavou se na výlet chystáte, je velmi důležité. Pokud vám stačí jen svačina a pláštěnka, můžete si koupit boty s tenčí podrážkou a drobnějším vzorkem. Bývají obecně lehčí a došlapy jsou měkčí. Jestli ale ponesete na zádech krosnu nebo plnou polní, určitě budete potřebovat tužší podešev a výrazný vzorek podrážky.

Na co si dát pozor

Vždy byste měli určitě zkontrolovat šířku podrážky. Jednoduše zkuste prohnout botu současně ve špičce a patě vzhůru. Pokud klade dostatečný odpor, je to záruka, že pod nohami neucítíte každý kamínek.

Také pozorně prohlédněte, kolik je na botě šitých částí. Jsou to místa, kterými by se snadno do boty mohla dostat voda a při vyšší námaze také dochází k jejich párání. U trekových bot platí pravidlo, že čím více lepených částí, tím lépe.

Správná velikost

Když přijde na výběr správné velikosti bot, je důležité počítat s tím, že vám noha během šlapání lehce oteče. Ideálně tedy zkoušejte turistickou obuv v odpoledních hodinách, kdy už jste něco nachodili a noha je lehce oteklá. V prodejně si také vyzkoušejte chůzi z kopce (ve specializovaných prodejnách k tomu většinou slouží terénní trenažéry).

Při chůzi z kopce by se vaše prsty neměly dotýkat přední části boty kvůli otlačeninám na nehtech a dále hrozí poškození např. goretexové membrány.

Nejlépe byste měli vyzkoušet na nohu několik modelů a najít ten, který vaší noze nejlépe vyhovuje. Dobrá přilnavost v oblasti kotníku a paty vám pomůže vyhnout se puchýřům a špička by měla být dostatečně široká, aby vaše svaly u nohou mohly odpočívat. A samozřejmě je důležité, aby boty měly dostatečnou podporu klenby.

Kvalitní ponožky

Na dlouhé pochody je kvalitní obuv nejdůležitější. Stejně důležité jsou ale kvalitní ponožky. Izolují chodidla, vysouší boty, tlumí dokrok a zabraňují otlakům. Na ponožkách byste tedy neměli šetřit. Vhodné jsou také ponožky se stříbrným vláknem, které působí antibakteriálně nebo termoponožky. A vždy si jich vezměte do batohu raději více. Při delší trase se doporučuje alespoň jednou vyměnit za nový pár.

Nejlépe uděláte, když zvolíte kvalitní ponožky z vlny nebo z kombinace vlna - syntetická směs. Do horských chladných podmínek můžete nosit také dvě ponožky: jednu ponožku těsnou a jednu tlustší, porézní. Asi nejhůře dopadnete při nošení bavlněných ponožek, které neodvádějí vlhkost od ponožky, a můžete si být jisti puchýři.

Na co si dát při zkoušení boty pozor

Boty byste měli zkoušet se silnějšími ponožkami, které si vezmete i na túru. Pečlivě je zašněrujte a projděte se. Sledujte především tyto aspekty:

  • V botě by se neměla zvedat pata.
  • Při zatlačení holeně dopředu nesmí jazyk tlačit ani uhýbat do stran.
  • Během sestupu nesmí prsty narážet do špičky boty.
  • Okraje bot se nesmí zařezávat do achilovky.
  • Během chůze byste neměli pociťovat, že se bota zouvá.

Pokud máte boty, které toho s vámi zažily už opravdu hodně, je třeba si je hýčkat a před dalším trekem zkontrolovat švy, podrážku, opotřebení kůže a vyměnit prošlápnuté vložky. Nezapomeňte, že i dobré skladování bot přispěje k delší životnosti. Za odchozené kilometry jim dopřejte suché a chladné místo. Před sezonou je ošetřete impregnací. Při výšlapu možná oceníte i trekingové hůlky, o tom, jak vybrat ty správné, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve