Zajímavosti o lidském oku. Má velkou spotřebu vitaminů, váží 28 gramů a takřka neroste

 Ostatní 
10. května 2020 10:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velikost očí se nemění, máme stejnou už od narození Depositphotos
Přestože je oko nejmenším orgánem v lidském těle, je také jedním z nejsložitějších a zaměstnává téměř polovinu mozku. Svých očí si važte, 80 % vašich vzpomínek tvoří to, co jste viděli. Podle některých zdrojů dokáže oko za hodinu zpracovat až 36 tisíc informací. To je ale jen zlomek poznatků, které o lidském oku víme.

Oči jsou hned po mozku druhým nejsložitějším orgánem lidského těla. Svaly, které zajišťují jejich pohyb, patří mezi nejaktivnější svaly v lidském těle. Proto se o věcech, které se udály rychle, říká, že se staly mrknutím oka. A i když si myslíte, že právě svýma očima nehýbete, tak ano. Stále se nepatrně pohybují.

Oko takřka neroste

Průměr lidského oka zřídka přesáhne 24 milimetrů a váhu 28 gramů. Oční bulvy rostou jen minimálně. Mají od narození až do smrti takřka stejnou velikost. Každé dítě se narodí barvoslepé a miminka vidí jen na 40 centimetrů.

Vývoj oka začíná už během čtvrtého týdne těhotenství. Zdravé miminko se narodí s fungujícím, ale ne ještě plně vyvinutým zrakem. V období prvních šesti měsíců se u dítěte vyvíjí schopnost zaměřit oči na předmět při pohledu do blízka. Kolem pátého měsíce věku je dítě schopné pozorovat předměty pouze očima, nemusí tedy pohybovat hlavou. V jednom roce je zraková ostrost na úrovni asi 20 až 30 procent. Až kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk.

Zajímavé také je, že lidské oko vidí pouze tři barvy – červenou, modrou a zelenou. Ostatní barvy jsou jejich kombinací. Pomocí mozku dokážeme rozeznat přibližně 10 milionů barev a některé ženy mohou díky zvláštní mutaci vidět ještě o milion barev více.

Velký žrout vitaminů a minerálů

Významný podíl vitaminů a minerálů, které člověk přijme z potravy, je určen pouze pro zrakový systém. Na kvalitu zraku má vliv zdravý životní styl, zejména složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, bohatá na vitaminy a minerály. Pro oči jsou významnými potravinami například vejce, mořské ryby, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka a hlavně olivový olej.

V Evropě prozatím nejsou tolik známé prospěšné účinky kurkumy na lidské zdraví. Je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt. Vhodné jsou také doplňky stravy na bázi luteinu a omega-3 mastných kyselin. A pozor! Zdraví zraku ovlivňuje i kouření, je proto vhodné se jej vyvarovat.

Ženy mrkají častěji než muži

Lidské oko dokáže mrknout až pětkrát za vteřinu, jedno mrknutí trvá přibližně 100 až 150 milisekund. A když mluvíme, mrkáme častěji. Pro zdraví očí je pravidelné mrkání velmi důležité.

Ženy mrkají častěji než muži. Mrkání rozprostírá slzný film po povrchu oka a napomáhá odvodu slz do slzných cest. Slzné žlázy produkují denně asi jeden mililitr slz. Slzný film má důležité funkce – je prvním optickým rozhraním oka, omývá i chrání rohovku a spojivku, navíc má antibakteriální efekt. Příčin nestability či snížené tvorby slzného filmu je řada. Například u žen jsou častými činiteli hormonální změny. Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, mohou trpět příznaky suchosti očí, a proto mrkají až o třetinu častěji než muži.

Při operacích se používá žraločí rohovka

Jedním z nejčastějších zranění oka je poškrábání řasenkou při ranním líčení. A při transplantacích rohovky se u lidí jako náhrada používá rohovka z oka žraloka, která se svou stavbou nejvíce podobá lidské rohovce. Oči se rychle uzdravují a regenerují. S náležitou péčí potřebujete jen asi 48 hodin k opravě poškozené rohovky.

Nelze kýchat s otevřenýma očima

Kýchnout si s otevřenýma očima není možné. Kýchání je vůlí neovladatelný reflex, který vzniká drážděním receptorů nosní sliznice. Větší množství hlenu podráždí receptory a po silném nádechu se prudkým výdechem dutina uvolní.

Kýchací reflex zahrnuje kontrakci několika skupin svalů, mimo jiné svalů víček. Existuje hypotéza, že lidé oči zavírají proto, aby je při kýchání chránili před vymrštěnými choroboplodnými zárodky. Zrádné může být kýchání při řízení automobilu. Jedno kýchnutí za volantem při běžné městské rychlosti pro řidiče znamená 14 metrů jízdy poslepu, na dálnici pak až 36 metrů, což může být nebezpečné. O tom, že vám kýchnutí může přivodit i infarkt, jsme psali zde.

Zelenookých lidí je nejméně na světě

Obecně platí, že tmavší odstíny očí dominují. Hnědou barvu očí má většina světové populace (více než 55 %), naopak čistě zelené oči mají pouze dvě procenta lidí. Barva očí je určena duhovkou. Ta mimo jiné zabraňuje, aby světlo pronikalo do oka jinak než zornicí, což je otvor uprostřed duhovky. Zbarvení oka záleží na množství pigmentu melaninu právě v duhovce. Pokud ho obsahuje dostatek, jsou oči tmavší barvy, naopak modroocí a zelenoocí lidé mají v duhovce pigmentu méně.

Bezprostředně po narození duhovka téměř žádný pigment neobsahuje, a proto je většina dětí modrooká. Pigmentu postupem času přibývá a jeho množství se definitivně ustálí až kolem třetího roku věku.

Fyzická přitažlivost mění oči

Pokud nás někdo fyzicky přitahuje, rozšíří se nám zornice o plných 45 %. Je známo, že ženy s rozšířenými zornicemi jsou považovány za přitažlivější. Italské ženy ve středověku tuto myšlenku realizovaly v praxi tak, že používaly rulík zlomocný k rozšíření svých zornic. Moc bezpečné to ale rozhodně není, rulík je totiž pro oči toxický!

V průměru se lidé dívají jeden na druhého cca sedm vteřin, pak se odvrátí. Neustálý kontakt s očima může být zastrašující a nepříjemný pro druhou osobu. Při poslechu někoho jiného je však dobré udržovat oční kontakt 90 % času.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod