Trávení času v přírodě má velké relaxační účinky. Zeleň pomáhá od stresu

 Ostatní 
26. května 2020 07:20 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Trávení času v přírodě má velké relaxační účinky Pixabay
Mnohými studiemi již bylo prokázáno, že pobyt v přírodě je nejlepším a zároveň snad nejjednodušším lékem proti stresu. A kolik že přesně musíte strávit času v zeleni, abyste se stresu zbavili? I to ukázala studie.

Stres bohužel k dnešní uspěchané době patří, není však dobrý po žádné stránce a rozhodně nikomu neprospěje. Stres umí napáchat pořádnou neplechu. Nejenže stres zvyšuje výskyt akné, ale také například zpomaluje metabolismus, čímž pomáhá k přebytečným kilům, a to hlavně v oblasti bříška. Ale navíc se může odrazit i na celkovém lidském zdraví. Přílišný stres je zkrátka škodlivý.

Co vše umí příroda

Snad nejpřirozenějším způsobem odpočinku je chůze divokou zelenou přírodou. Trávení času v přírodě má velké relaxační účinky. V přírodě umí každý člověk takzvaně „vypnout“, navíc pobytem v ní si zklidní mysl, uvolní se a může načerpat energii ze vzduchu a zeleně kolem sebe. A jaké jiné blahodárné účinky na tělo ještě příroda má?

Od imunity po stres

Podle studie odborníků z Japonské lékařské školy v Tokiu pobyt v přírodě také prokazatelně posiluje imunitu, a to hlavně v lese. V mnoha studiích však také bylo zjištěno, že zeleň pozitivně působí nejen na fyzické zdraví, ale také na to duševní. V japonské studii byl srovnáván duševní stav celkem asi 500 účastníků při pobytu v zeleni a při pobytu mimo přírodu. Ukázalo se, že pobyt v zeleni snížil u jedinců stres a úzkost.

Podle amerických výzkumníků stres u lidí snižují sice také pravidelné návštěvy kostela či nezištná práce pro charitu, ale podobně působí i procházky lesem. Dalo by se tedy říct, že pobyt v přírodě je mocnou terapií.

Jak dlouho být v přírodě?

A pokud se ptáte, kolik času a v jaké frekvenci se má trávit čas v přírodě, aby na vás zeleň začala působit pozitivně, tak přesně na to odpověděli svojí studií vědci z Michiganské univerzity. Studie se účastnilo celkem 36 jedinců, kteří několikrát týdně chodili do přírody. A co se ukázalo? Už po 20 minutách u nich výrazně klesla hladina stresového hormonu kortizolu. Při zkoumání bylo zjištěno, že hladina kortizolu klesá nejrychleji v prvních 20 – 30 minutách, proto má právě tento čas pro lidské tělo největší efekt. Pokud se v přírodě tráví více času než 30 minut, tak se jeho hladina snižuje již mnohem pomaleji.

O kortizolu

Kde se kortizol bere? Podle odborníků má asi největší vliv na produkci kortizolu stres. Bylo prokázáno, že dlouhodobě zvýšené hladiny kortizolu v krvi, jenž jsou spojené s chronickým stresem, mají velice neblahé účinky na lidské zdraví. Nadměrné vyplavování kortizolu má na svědomí mnohé civilizační problémy, jako jsou například deprese, obezita, pálení žáhy, vředy, srdečně-cévní problémy, oslabení imunity, impotenci či neplodnost.

Závěrem

Proč je odpočinek těla tak důležitý? Relaxační reakce těla je základním předpokladem k tomu, aby se funkce těla po stresové události vrátily do normálu. Pokud se tělo totiž nevrátí zpět do běžného stavu, může být vlivem chronického stresu výsledkem dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu, kdy je tělo stále v pozoru, a to se může podepsat na vašem zdraví. Pokud jste ještě nezačali, tak neváhejte a relaxujte pobytem v zeleni. Dále čtěte: Zdravější, ekologičtější a pohodlnější menstruační pomůcky než vložky a tampony.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve