Pokud vás trápí podzimní špatná nálada, sáhněte místo čokolády po zdravé delikatese. Podpoří imunitu i funkci střev
K tomu všemu ještě stačí zapnout televizi, podívat se na výši záloh na energie a špatná nálada je to jediné, co nás každý den provází. Nebude navíc trvat dlouho a venku bude tma už ve chvíli, kdy se budeme vracet z práce domů.
Je to tak každý podzim a tento bude obzvlášť těžký. A co pomůže? Většina z nás obvykle sáhne po nějaké té čokoládě, po které se na chvíli cítíme lépe. Když to ale budeme dělat celý podzim a zimu, budeme se na jaře cítit ještě hůř, protože ta kila, co jsme za ty dlouhé měsíce nabrali, ta se nám rozhodně také nelíbí.
Je tu ale i jiná alternativa. Existuje řada dobrot, kterými si tu špatnou náladu opravdu vylepšíme. Jednou z nich je salát, o kterém byste si klidně nechali zdát, ale spíš v létě. Jenomže on je to opravdu podzimní salát nabitý chutěmi pro dobrou náladu a navíc všemi možnými látkami, které se nám do škaredého podzimu hodí.
Říká se mu melounový salát je plný všech druhů chutí a ingrediencí, od hydratačních okurek po zázvor, který podporuje imunitu. Jsou tam i kešu nabité bílkovinami pro naše střeva. A vodní meloun má sám o sobě opravdu mnoho předností. Je totiž plný vitaminu C, antioxidantů a také lykopenu, což jsou všechno látky, které umí bojovat se záněty. A k tomu ještě kachnička.
Teď si asi říkáte, kde je v tom salátu ta dobrá nálada. Ta se ukrývá v té správné kombinaci všech těch chutí, kterými tento melounový salát oplývá. Je bohatý na proteiny, a navíc pokud nejíte maso, tedy ani kachnu, můžete ji nahradit samozřejmě veganskou kachnou.
Takže jak na to? Určitě to není ten z nejjednodušších salátů, ale proto je také nakonec tak dobrý, že vám nejen zvedne náladu, ale také přispěje k vašemu zdraví. Nejprve si proto připravte thajskou zálivku. Tu připravíte smícháním 200 g světle hnědého muscovado, 3-4 thajských červených chilli papriček na plátky, 1 tyčinky citronové trávy, 1 malého kousku galangalu nebo čerstvého zázvoru, 5 lipových listů, 2 lžic tamarindové pasty, 2 lžic tamari nebo sójové omáčky, 2 lžic limetkové šťávy. To vše je potřeba samozřejmě rozdrtit a následně vmíchat do 100 ml vody. Pak směs dejte na pánev a přiveďte ji k mírnému varu po dobu asi pěti minut. Zálivka by vám měla hodně zhoustnout.
Kachní prsíčka nebo veganskou kachnu smažte na pánvi tak, jak to běžně děláte. Budete na ni ale ještě potřebovat vyrobit omáčku. Na tu potřebujete 1 lžíci bílého miso, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci čínského bílého nebo černého octa, 2 lžíce hoisin omáčky, 1 lžičku světlého muscovado cukru, 1⁄4 lžičky marmite a 1⁄4 lžičky čínského koření pěti barev. To vše dejte do 150 ml vody nebo zeleninového vývaru a poduste pod pokličkou asi 5-8 minut, následně vše zredukujte.
Teď už se můžete pustit do samotného salátu. Ten uděláte snadno z nakrájených kousků vodního melounu, okurky, 100 gramů kešu ořechů nebo arašídů, bazalky, máty a koriandru. To vše dejte do mísy, zalijte thajským dresinkem a pořádně promíchejte. Kachní prso nakrájejte a dejte na salát, zalijte je omáčkou. No a úplný vrchol tohoto salátu pro dobrou náladu tvoří osmažená šalotka. Nechte si chutnat. Dobrá nálada se k vám vrátí už za pár minut.
Autorský článek, další zdroj: Eatplanted