Nejlepší ekologické triky v kuchyni zvládaly naše babičky, dnes je používají i mladí kuchaři. Udělejte si třeba sušenky z kávového lógru
Odborníci radí například nakupovat výhradně kuchyňské spotřebiče energetické třídy A (samozřejmě dražší) či házet bioodpad do super rychlých japonských kompostérů, do kterých ale musíte kupovat ne zrovna levné bakterie, aby váš odpad efektivně požíraly. Další eko-radou je snížit konzumaci masa a upřednostnit náhražky. Jenže zatímco za kilo kvalitního mletého hovězího na burgery zaplatíte kolem 200 Kč, veganské burgery vás přijdou na minimálně jednou tolik.
Mnohem levnější a efektivnější triky na snížení dopadu vaření na životní prostředí používaly naše babičky, i když zřejmě to vůbec nebyl záměr. Například moje babička neřídila, takže si pro veškeré potraviny jezdila na kole. Vařila převážně z toho, co si sama vypěstovala (samozřejmě v bio kvalitě). Exotické ovoce skoro nikdy nejedla, protože bylo tenkrát víceméně vzácností. Žádné jídlo se nevyhazovalo a když přece jen něco zbylo, nakrmily se s tím slepice. I vodou se tenkrát šetřilo, takže lavor vody, ve kterém se předtím umyla zelenina, se nikdy nevylíval do výlevky, ale na záhon.
Zvyky našich babiček si osvojují i mladí kuchaři, například Ondřej Molina. Možná ho znáte z televize. Na Primě totiž moderuje nový pořad o vaření. Kromě toho také pořádá kurzy vaření, vytváří nové koncepty pro gastronomické podniky, cestuje a na svém blogu sdílí své originální recepty. Ondřej Molina stejně jako naši předkové vaří z lokálních surovin a snaží se při vaření nic nevyhodit. Vymýšlí recepty ze zbytků. Jedním z jeho oblíbených jídel je například kávový cookies s čokoládou, při jehož přípravě se využije lógr z kafe, který by skončil v koši.
Na rozdíl od mojí babičky ale Ondřej Molina nejezdí nakupovat ingredience na kole, ale autem. Ovšem ne ledajakým. Jezdí totiž plug-in hybridním Peugeotem 308. Ten ujede čistě na elektřinu, to znamená bezemisně, kolem 60 kilometrů, což je podstatně víc než jeho dojezdová vzdálenost ke všem dodavatelům, od kterých Ondřej nakupuje. „Auto potřebuji nejen kvůli prostoru. I když ten je u Peugeotu 308 královský a chytře vymyšlený. Vejdou se mi tam termoboxy i kuchařské náčiní, takže můžu vozit vše zároveň, a ekologicky. Plánovat cesty tak, aby auto nepouštělo žádné emise a jezdilo jen na elektřinu, mě vyloženě baví a mám z toho dobrý pocit. Kromě toho je ale tento model úžasný jak z hlediska jízdních vlastností, tak i vzhledu. Je to pro mě především krásné auto!“
A jak je na tom Ondřej třeba s moderními náhražkami masa? „Vegetarián nejsem, ale jestli je někdy snadné jím být, tak v létě. Můj tip na vegetariánské letní jídlo je třeba tento: jako předkrm bych zvolil polévku Gazpacho ze všech možných druhů lokálně vypěstovaných rajčat a k tomu krutony ze starého pečiva. Jako hlavní chod se pak může podávat třeba grilované špičaté zelí s čili, česnekem a koriandrem. A jako dezert poslouží kávový cookies s čokoládou připravený z kávového lógru.“
Jak takovou sladkou tečku připravíte? Zde pro vás máme recept.
Kávový cookies s čokoládou
180 g celozrnné mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
100 g třtinový cukr
100 g cukr krystal
60 g lógru
70 g extra panenského olivového oleje
40 ml mléka z lískových oříšků
1-2 lžička miso pasty
1 lžička vanilkového extraktu
140 g hořké čokolády
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
V samostatné misce ušlehejte cukry, espresso, olivový olej, lískovo-oříškové mléko, miso pastu a vanilkový extrakt do hladka.
Pomocí stěrky vmíchejte suchou směs do vyšlehané směsi cukrů, dokud se nevytvoří těsto. Dávejte pozor, abyste ji nepřemíchali. Čokoládu nasekáme na kousky a vmícháme do těsta. Poté přikryjte a chlaďte alespoň 30 minut až 24 hodin (čím déle, tím lépe).
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo ideálně silikonovou podložkou, abyste netvořili odpad. Z těsta vytvarujte 18 kuliček (každá 35–40 g) a položte je na plech, přičemž mezi nimi ponechejte dostatek místa, protože cookies zvětší svůj objem a pěkně se rozplácnou.
Zbytek těsta můžete zamrazit na další den nebo upéct po první várce. Sušenky pečte 12 minut, nebo dokud okraje nezačnou křupat, poté je opatrně přesuňte na mřížku a nechte alespoň 5 minut vychladnout.
Zdroj: Peugeot