Přiostřete! Budete zdravější!

 Zdraví 
30. ledna 2017 07:33 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Podle vědců ostrá jídla prodlouží život. Shutterstock
Pálivá jídla – někdo je miluje, jiný ostré sousto ihned vyplivne. 

Může se to projevovat pocením, pocity pálení, zvýrazněním chuti určitých jídel, nebo také kombinací všech tří účinků. Pálivá jídla získávají svou vlastnost díky sloučenině kapsaicin. Ten se nachází v různých formách v jakémkoliv jídle nebo v zelenině, i když se zrovna neprojevuje nějakým „pálením“. Nový výzkum o účincích kapsaicinu na lidi nám odhalil mnoho jeho léčebných účinků, jež mohou kořeněná jídla vykazovat. Přidávání koření do vašich oblíbených jídel nejenže zlepšuje jejich chuť, ale možná i zlepšuje vaše zdraví.

Navodíte si pocit štěstí

Chuť ostrého jídla reguluje míru, s jakou vnímáte bolest. Pálí vás v puse sousto tak nesnesitelně, že byste ho nejraději vyplivli? Vaše tělo se v tomto okamžiku přepne do stavu nouze a začne podobně jako při adrenalinovém sportu vyrábět endorfiny. Díky vyloučeným endorfinům se dostanete do euforického stavu, ve kterém budete mít pocit, že zvládnete všechno na světě. Pálivý pokrm v tomto případě funguje jako stimulující droga, která ve vás nastartuje pocity štěstí.

Nedostanete infarkt ani mrtvici

Kapsaicin, látka, kterou najdete v chilli papričkách a feferonkách, velmi příznivě působí na váš organismus. Jakmile tento rostlinný alkaloid sníte, podráždí nervová zakončení ve vašem jazyku a vy budete vnímat pálivou chuť. Už v tomto okamžiku kapsaicin rozproudí váš krevní oběh. Ředí vám krev a tak pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob. Kapsaicin zároveň zabraňuje usazování tuku v tepnách. Pokud si ho dopřejete pravidelně, úspěšně vám sníží hladinu cholesterolu.

Zdravé řešení nadváhy

Aplikace kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce tělo přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kayenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc i způsobuje, že se cítíte dříve nasycení a vede to ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus tzv. hnědého tuku. Tento bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Pro ty, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.

Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen. Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím