Přiostřete! Budete zdravější!
Může se to projevovat pocením, pocity pálení, zvýrazněním chuti určitých jídel, nebo také kombinací všech tří účinků. Pálivá jídla získávají svou vlastnost díky sloučenině kapsaicin. Ten se nachází v různých formách v jakémkoliv jídle nebo v zelenině, i když se zrovna neprojevuje nějakým „pálením“. Nový výzkum o účincích kapsaicinu na lidi nám odhalil mnoho jeho léčebných účinků, jež mohou kořeněná jídla vykazovat. Přidávání koření do vašich oblíbených jídel nejenže zlepšuje jejich chuť, ale možná i zlepšuje vaše zdraví.
Navodíte si pocit štěstí
Chuť ostrého jídla reguluje míru, s jakou vnímáte bolest. Pálí vás v puse sousto tak nesnesitelně, že byste ho nejraději vyplivli? Vaše tělo se v tomto okamžiku přepne do stavu nouze a začne podobně jako při adrenalinovém sportu vyrábět endorfiny. Díky vyloučeným endorfinům se dostanete do euforického stavu, ve kterém budete mít pocit, že zvládnete všechno na světě. Pálivý pokrm v tomto případě funguje jako stimulující droga, která ve vás nastartuje pocity štěstí.
Nedostanete infarkt ani mrtvici
Kapsaicin, látka, kterou najdete v chilli papričkách a feferonkách, velmi příznivě působí na váš organismus. Jakmile tento rostlinný alkaloid sníte, podráždí nervová zakončení ve vašem jazyku a vy budete vnímat pálivou chuť. Už v tomto okamžiku kapsaicin rozproudí váš krevní oběh. Ředí vám krev a tak pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob. Kapsaicin zároveň zabraňuje usazování tuku v tepnách. Pokud si ho dopřejete pravidelně, úspěšně vám sníží hladinu cholesterolu.
Zdravé řešení nadváhy
Aplikace kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce tělo přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kayenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc i způsobuje, že se cítíte dříve nasycení a vede to ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus tzv. hnědého tuku. Tento bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Pro ty, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.
Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen. Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.