Plesová sezona je tu! Poradíme, jaké šaty si vybrat

 Móda 
08. ledna 2018 10:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Řiďte se tím, na jaký druh plesu jdete Shutterstock
A je to zase tady! Začala plesová sezona. A řada dam zase řeší obvyklou otázku. Co si obléct na ples a jsme vůbec oblečeny správně? Nezoufejte, poradíme vám.

Úplně prvním z vodítek by měla být pozvánka, která vám napoví na jaký typ plesu jdete, a jak moc bude večer formální, slavnostní a výjimečný. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Na dress code jedině v dlouhých

Pokud se chystáte na formální ples, kde máte na pozvánce napsáno dress code, vždy sáhněte po dlouhých šatech. Mladé a odvážné dívky si mohou dovolit i kratší míru. Dlouhé šaty se obvykle neobejdou bez hlubokého dekoltu. Dekolt si můžete zahalit lehkým přehozem. Absolutně nevhodné jsou letní šaty, kostýmy, kalhoty a halenka. Taková toaleta ale samozřejmě něco stojí, takže pokud nejste zrovna plesová královna, raději si zajděte do půjčovny svatebních a společenských šatů, kde vám nejenom poradí, ale také vás to nebude stát tolik jako nová róba.

Klasický ples

V tomto případě už si můžete trochu více vyhrát a nemusíte kvůli tomu utrácet velké peníze. Klidně sáhněte do šatníku pro své oblíbené šaty, které vhodně zkombinujte se slavnostnějším doplňkem, a novou róbu máte hotovou. Obvykle si vystačíte s malou večerní toaletou, tedy s úzkými pouzdrovými šaty bez rukávů, které sahají těsně pod kolena. Takovéto šaty můžete zkombinovat s kabátkem dlouhým do pasu, případně dlouhým po okraj šatů.

Nebojte se barev

Na komorní ples si můžete dovolit ukázat se i v barvách, třeba v elegantní královsky modré, provokativní červené nebo čím dál oblíbenější temně zelené. Jediná barva, na kterou byste měla zapomenout, je bílá. Ta se hodí na svatbu, ne na ples!

Šperky střídmě

Jak říkávala Coco Chanel: Předtím, než vyjdete z domu, zastavte se a sundejte si jeden šperk. Dejte na ní. Ta dáma věděla, co říká. A platí to zejména u večerní róby. Nechte vyniknout buď velký šperk nebo výrazné náušnice. Obojí by nedělalo dobrotu. Pozor, k šatům na jedno rameno volte pouze náušnice, šperk na krk zcela vynechte.

Jedině jehly

Bez podpatků na ples rozhodně nechoďte. Nic vám lépe neprotáhne nohy než vysoké podpatky. Navíc k večerním šatům jsou prostě ideální. Pokud si přesto na vysoké jehly nevěříte, můžete sáhnout po balerinkách, které mají alespoň menší podpatek nebo klínek. Ale tyto boty volte tak, aby vypadaly opravu slavnostně. Vsaďte na třpyt, zlatou, černou a ozdoby. A samozřejmě nezapomeňte na punčochy. Ovšem pozor! Pokud si berete sandálky, rozhodně si pořiďte takové punčocháče, které nemají šev. Jak vybrat správné boty na podpatku, jsme psali zde.

Mini kabelky

Maxi kabelky nechejte rovnou doma. Na plesy patří psaníčka a drobné taštičky na řetízku. Ovšem při vybírání kabelky by měly dávat obzvlášť pozor na její velikost dámy plnějších tvarů, protože příliš malá kabelka by v jejich případě působila jaksi nepatřičně.

Tipy

Oblečení ženy by mělo decentně zakrýt případné nedostatky, a proto volte šaty i podle postavy. Žena, která není obdařená poprsím, nevolí dekolt vepředu, ale vzadu. Černá barva sice patří mezi klasiku, avšak pokud máte problémy s pletí a chcete se vyhnout ještě většímu zviditelnění vašich vrásek, zvolte raději tmavě modrou, vínovou, či olivovou. Žena, která má postavu ve tvaru hrušky, tedy s menším hrudníkem než boky, by měla volit rovný výstřih a zvolit výraznější horní část. Například nahoře šaty světlejší a spodek tmavý nebo vršek lesklý a sukně matná a podobně.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47