Co milujeme a co nám škodí
Náhradní sladidla?
Mnoho lidí je přesvědčeno, že náhradní sladidla jsou dobrým řešením. Chtějí vyloučit z potravy cukr, ale nechtějí se vzdát sladké chuti. To ovšem není docela správně. Náhradní sladidla jsou většinou chemické sloučeniny, které mají v některých případech neprozkoumaný vliv na lidské tělo a v některých případech jsou objektivně karcinogenní. Neexistuje nic jako zdravý cukr. Ani cukr třtinový, ani hnědý, ani žádný jiný. Dokonce ani sladkost ovoce není docela bez problémů. Pokud ho budeme konzumovat s rozvahou, je samozřejmě vítaným zdrojem vlákniny a vitamínů. Pokud ale sníme kilo jablek každý den, tak si také neprospějeme.
Jak cukr v těle působí?
Když sníme nějaké sladké jídlo, zvýší se nám velmi rychle – podle glykemického indexu potraviny – hodnota krevního cukru. Tělo dostane informaci o tom, že je třeba se tuto hodnotu snížit a vyplaví inzulín, který je odpovědný za transport glukózy do buněk. Pokud jsou buňky už zásobované energií z glukózy, uloží se přebytečná energie ve formě tuku na horší časy. Protože inzulín snížil hodnoty krevního cukru, dostává tělo informaci, že je ho málo a vyžaduje jeho další přísun. Začneme mít chuť na sladké a něco si dáme. A celý cyklus se opakuje. Důležité je, že čím více sladkého sníme, tím více se vyplaví inzulínu a tím větší je potom propad hladiny krevního cukru a následně je i větší naše touha po sladkém.
Jaké je řešení?
Kromě toho, že se vzdáme konzumace cukru, sladkého pečiva, obyčejné přeslazené čokolády a dalších produktů, je dobré si pomáhat i příjmem potravin s nízkým glykemickým indexem a konzumací vlákniny. Když totiž jíme i určitou potravinu s vyšším glykemickým indexem, tak právě vláknina brání příliš ostrému nástupu hladiny krevního cukru. Tím se energie dostává tělu postupně, my nemáme tak rychle chuť na další rychlé doplnění energie a nepropadáme do cukrové závislosti. Stačí udělat první krok a třeba jen jeden den nejíst nic sladkého a uvidíte výsledky. Když vytrváte více dní, zjistíte, že vám sladké najednou připadají i rajčata a papriky. Podstatné jsou ale zdravotní dopady. Zbavíte se řady nemocí a náchylnosti k onemocnění. Zvýší se vaše imunita a vyhne se vám nachlazení, chřipka či angína, případně jejich průběh bude tak mírný, že vás prakticky neomezí ve vašem fungování. K tomu pochopitelně nedojde za týden, ale po několika měsících. Zkrátka stojí za to zamyslet se, zda se nám sladká chuť vyplatí.