Jak poznáte, že vás ohrožuje zákeřná leukémie? Příznaky, které byste neměli podceňovat

 Zdraví 
05. října 2019 08:10 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stejně jako u jiných druhů rakovin, je nutné i při leukémii přijít k lékaři včas Shutterstock
Leukémie, zhoubné onemocnění krve má mnoho tváří a může se vyskytnout v jakémkoliv věku. Tato „rakovina krve“ je nádorové onemocnění vycházející z krvetvorných buněk. Jde o velmi obávanou nemoc, často s prudkým průběhem. Boj s ní je vysilující a náročný.

Při leukémii dochází k nekontrolovanému množení nezralých buněk pocházejících z krve nebo z kostní dřeně. Leukémie nemá jedinou příčinu. Její vznik ovlivňuje velké množství rizikových faktorů, z nichž některé lze ovlivnit, jiné nikoliv. Přestože se rozvoji leukémie věnuje řada lékařských výzkumů, velká část příčin není doposud objasněná.

Nekontrolovatelné množení buněk

Společné pro všechny typy leukémie je jedno. V postižených buňkách dochází k mutacím DNA – změnám dědičné informace buňky v některých genech. Výsledkem je buňka, která uniká všem kontrolním mechanismům, neomezeně se množí a stává se nesmrtelnou.

Jaké jsou rizikové faktory?

  • ionizující záření
  • některé viry
  • chemické látky, především benzen a alkylační činidla
  • dědičné dispozice – zvýšené riziko je např. u dětí s Downovým syndromem
  • u některých typů leukémie mírně zvyšuje riziko i kouření

Jaké příznaky byste neměli podceňovat?

Nepodceňujte déletrvající teploty a únavu, může jít o varovné příznaky. Leukémie se může projevit celou škálou drobných změn, se kterými se můžete setkat,  třeba i pokud přecházíte chřipku. Pokud ale tyto příznaky trvají déle a vyskytuje se jich více pohromadě, rozhodně je nepodceňujte a vyhledejte lékaře.

Může se objevit

  • zvýšená teplota
  • únava
  • noční pocení
  • zimnice
  • váhový úbytek
  • nevolnost
  • V důsledku úbytku krevních destiček pak dochází k narušení srážlivosti krve a dotyčný trpí vyšší krvácivostí a snadnou tvorbou modřin, na kůži se mohou objevit drobné červené tečky.
  • Ubývá i červených krvinek, rozvíjí se chudokrevnost, kterou poznáme podle dušnosti a bledosti.
  • Varovným znamením je i větší náchylnost k běžným infekcím a otok lymfatických uzlin.

Lukémie je nemoc mnoha tváří

Jak již bylo řečeno, existuje více typů leukémie. Liší se nejen tím, které buňky se vymkly kontrole, ale i svým průběhem, léčbou a prognózou, tedy nadějí na vyléčení a délku přežití.

Některé formy leukémie mají prudký – akutní – průběh, jiné jsou chronické, probíhají dlouhodobě a mírně, a přesto i u nich hrozí přechod do akutního stadia.

Lymfoblastické leukémie vycházejí z buněk kostní dřeně, ze kterých by se normálně rozvíjely imunitní buňky – lymfocyty. Oproti tomu myeloblastické leukémie vycházejí z buněk, které jsou předchůdci červených i některých bílých krvinek a krevních destiček.

Důležité je objevit nemoc včas

Leukémie je léčitelné onemocnění. Léčba zahrnuje chemoterapii, ozařování nebo hormonální terapii. Její úspěšnost závisí na typu leukémie i na věku pacienta. U dětí je šance na trvalé vyléčení vyšší než u dospělých pacientů. I v případě, že nemoc nelze zcela vyléčit, přináší léčba naději na prodloužení života o řadu let a na výrazné zlepšení jeho kvality.

Vždy je ale důležité, aby se nemocný dostal k lékaři včas. Jak se projevuje nejzákeřnější druh rakoviny?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47