Zdravé plíce nejsou samozřejmostí. Jejich odolnost můžete posílit hned několika způsoby

 Zdraví 
08. března 2021 09:36 / Eva Vogelová
  3
📷
6 fotografií v galerii
Posílit plíce můžete změnou životního stylu Depositphotos
Plíce pracují neustále, bez nich bychom přežili sotva pár minut. Každý by se o ně měl starat, aby vydržely co nejdéle plně funkční. Celý svět bojuje s covidem-19, který zasahuje plíce, takže by se vám vyplatilo, abyste se na ně zaměřili. Existuje hned několik způsobů, jak můžete plíce udržet v dobré kondici.

Důležitost plic si často lidé uvědomují až ve chvíli, kdy začnou mít dýchací potíže, což je špatně. Měli by na ně myslet mnohem dříve. Starat se o plíce můžete jedině změnou životního stylu, protože jinak to nepůjde. Pokud jste kuřáci, sami jistě víte, že cigarety dávají plicím zabrat. V případě, že se svým zlozvykem nepřestanete, nebo ho alespoň výrazně neomezíte, plíce do skvělé kondice nejspíš nedostanete.

Bez pohybu to nepůjde

Sport neprospívá jen pohybovému aparátu a imunitnímu systému, ale zásadně ovlivňuje i plíce. Nestačí, když si doma na pár minut zacvičíte, své tělo musíte aktivně rozpohybovat. „V klidovém stavu využíváme pouze padesát procent kapacity plic. Proto jim prospěje fyzická aktivita, která zvýší jejich výkon,“ tvrdí fyzioterapeutka Jennifer Ryan, která se specializuje na plicní a kardiovaskulární terapie.

Plicím udělá dobře běh, jízda na kole nebo rychlá chůze. Věnujte pohybu venku alespoň dvacet minut denně. Doma se můžete vrhnout na jednoduchý a efektivní cvik, který vás zbaví přebytečného tuku.

Soustřeďte se na dechové cvičení

Plíce donutíte více pracovat hlubokými nádechy. Nejde o nic těžkého, dechové cvičení můžete praktikovat několikrát denně. Nadechujte se pomalu, vědomě rozšiřujte břicho a otevírejte žebra do stran, jako byste chtěli roztáhnout křídla. Nakonec svůj nádech doveďte až do horní části hrudníku. Na chvíli zadržte dech. Při výdechu vám začne hrudník klesat, vědomě zatahujte žebra a břicho. Snažte se ze sebe vymáčknout veškerý vzduch.

Pijte zelený čaj

Zelený čaj nejen dobře chutná, ale má i zdravotní výhody. Obsahuje mnoho antioxidantů, které napomáhají při léčbě zápalu plic. Dokážou i ochraňovat plicní tkáň před škodlivými účinky vdechovaného kouře. Poměrně nedávno dokonce vznikla studie, která dokazuje účinnost zeleného čaje. Vědci v Jižní Koreji provedli výzkum, do kterého zahrnuli tisíc lidí. Zjistili, že jedincům, kteří vypili alespoň dva šálky zeleného čaje denně, plíce fungují mnohem lépe než těm, kteří si nedali ani jeden. Studii si můžete přečíst zde.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod