Kýlu můžete mít celý život, ale také vás může kdykoliv znenadání ohrozit na životě

 Zdraví 
09. března 2021 11:05 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S návštěvou lékaře není v případě kýly radno otálet Depositphotos
Kýlu zpravidla objevíte ve chvíli, kdy začnete pociťovat nenadálou pálivou bolest, často spojenou s vyklenutím v oslabeném místě břišní stěny. Bolest se nejčastěji objeví při zapojení břišních svalů například při kašlání. Někteří pacienti s ní bez operace žijí celý život, ovšem uskřinutí hrozí všem bez výjimky.

Kýla je stav, při kterém dochází k vakovitému vychlípení pobřišnicové dutiny, do nějž se přesouvá část orgánů z jejich přirozeného místa. Nejčastěji se jedná o vytlačení orgánů dutiny břišní skrze oslabená místa břišní stěny.

Pokud máte podezření na výskyt kýly, vyhledejte praktického lékaře, který provede základní vyšetření a v případě potřeby vás přepošle do rukou odborníků na herniologii. Pokud lékař objeví pouze drobnou kýlu, není nutné trvat na okamžité operaci. Je ale nutné kýlu sledovat, konzultovat s lékařem a znát příznaky signalizující její uskřinutí, které vás může ohrozit na životě.

Získaná či vrozená

Vrozené kýly jsou přítomny již při narození a vznikají z důvodu neuzavření některých struktur, které měly svou funkci při vývoji plodu v děloze matky. Kýly získané jsou většinou způsobené oslabením břišní stěny v pozdějším věku. Objevují se u lidí, kteří náhle změnili hmotnost, ať už se jednalo o prudký nárůst či úbytek na váze. Ke vzniku kýly ale mohou přispět i stavy, které zvyšují tlak v břišní dutině, jako například silný kašel, zácpa, těhotenství či závažné poranění dutiny břišní.

Kde se nejčastěji vyskytují

Rozeznáváme několik druhů kýl, a to podle míst, kde se vyskytují. Nejčastějším typem kýly je kýla tříselná, která se vyskytuje nejčastěji u mužů, ale nevyhýbá se ani ženám. Pupeční kýla je zase nejčastěji objevována u novorozenců v oblasti pupku a také často vzniká u žen s opakovaným těhotenstvím. Dále rozeznáváme kýlu v jizvě, která je způsobena operačním zákrokem v dutině břišní. V oslabeném místě jizvy může dojít k tomu, že jizva povolí a v místě oslabení se objeví kýla. Dalším místem, kde může vzniknout kýla, je pod tříselným vazem. Stehenní kýla je častější u žen než u mužů. Břišní kýla se zase objevuje v horní části břicha a je častější u mužů. Brániční kýla je vnitřním typem kýly, která může způsobovat i pálení žáhy.

Uskřinutá kýla

Pokud začnete při dotyku pociťovat silné bolesti a vyklenující útvar již nejste schopni zatlačit zpět, je nutné vyhledat okamžitě lékaře. V případě uskřinutí kýly jste vážně ohroženi na životě. Postupně se mohou začít objevovat i další příznaky jako například zvracení, zástava odchodu plynů či stolice.

Nechat být, nebo operovat?

Kýla se bez operace nikdy sama nevyřeší. Cvičení, kýlní pás ani šetrné zacházení se sebou samým nemůže nahradit operační řešení a kýla nezaroste. Konzervativní řešení se proto využívá pouze v případech, že pacient operaci podstoupit nemůže nebo z nějakých osobních důvodů nechce.

Jedinou možností, jak se kýly zbavit, je operace. Provádí se buď v celkové narkóze nebo v místním znecitlivění, dle typu a rozsahu kýly, a to klasickou metodou nebo laparoskopicky. Každá operace s sebou nese rizika, některým lze předcházet.

Pooperační režim

Operace se často provádí ambulantně a druhý den po operaci je pacient propuštěn domů. Bolest po operaci většinou netrvá déle než čtyři dny. Při osobní hygieně je doporučováno spíš sprchování než koupele, rána se nesmí podmáčet. Dále je potřeba vyvarovat se kašlání a kýchání a pokud to není možné, je potřeba alespoň tlumit napínání stěny břišní lehkým tlakem na operované místo. Po dobu alespoň dvou týdnů je také potřeba vyvarovat se tělesné námaze včetně sexu. Sportovat se doporučuje až po dvou měsících. V případě otoků, bolestivosti rány či jejím zarudnutí, výtoku z rány nebo zvýšené teplotě nad 38 °C neprodleně vyhledejte lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod