Zařaďte čokoládu do své wellness rutiny. Prozradíme proč

 Ostatní 
21. května 2021 15:10 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čokoláda příznivě ovlivňuje deprese a špatnou náladu Depositphotos
Díky přítomnosti mnoha psychoaktivních sloučenin má čokoláda měřitelné účinky na mozek, který je už dokonce vědecky prozkoumán. Zdá se, že jde o rychlou krátkodobou opravu deprese a úzkosti či špatné nálady.

Čokoláda hraje také velkou roli při romantických příležitostech a je často popisována jako afrodiziakální (po řecké bohyni lásky Afroditě). V poslední době je navíc kakao považováno za "super potravinu“ s antioxidačními, protizánětlivými účinky a především jako potravina, která zlepšuje náladu.

Jak čokoláda ovlivňuje mozek?

Kakao obsahuje mastné kyseliny, vitaminy a zejména polyfenolové flavonoidy, hořké rostlinné chemikálie s potenciálními širokými přínosy pro zdraví od prevence srdečních chorob a rakoviny po zlepšení funkce mozku. "Kakao obsahuje také methylxanthiny, včetně teobrominu a kofeinu, které mají psychologické účinky, včetně stimulace, zvýšené bdělosti a zlepšení nálady. A obsahuje rovněž biogenní aminy podobné molekulám neurotransmiterů stimulujících mozek, jako je serotonin a tryptofan (spojené se zlepšením nálady a snížením úzkosti), a tyramin (předchůdce dopaminu, který funguje jako neurotransmiter odměny)," říká psycholožka Laura Fusar-Poli.


Proto se odborníci v čele s Laurou Fusar-Poli zaměřili na pochopení potenciálních psychologických výhod kakaa.

Zjistili, že konzumace produktů bohatých na kakao má skutečně významnou souvislost se zlepšením příznaků deprese, sníženou úzkostí, nižšími negativními emocemi a zvýšenými pozitivními emocemi. Dokonce zjistili, že krátkodobá konzumace kvalitní tmavé čokolády po dobu několika dní prokazatelně zlepšuje úzkosti a deprese.

Kousek kvalitní čokolády pro lepší náladu neublíží

Autoři samozřejmě poukazují na to, že náladu mohou ovlivnit i jiné vlastnosti moderní čokolády, včetně našeho vlastního potěšení z konzumace jídla a sladkostí. Přesto jsou tu jasné důkazy o tmavé čokoládě, která má vyšší hladinu bioaktivních sloučenin než mléčná čokoláda a především nižší hladinu škodlivých složek včetně cukru a chemických přísad. A to znamená, že si kousek kvalitní tmavé čokolády může dát pro lepší náladu každý, i když si zrovna hlídá postavu.

Podle odborníků má čokoláda skutečně užitečné krátkodobé výhody a vliv na naši náladu a proto by měla být dobrým doplňkem promyšlené rutiny péče o naše zdraví a wellness.

Pokud si hlídáte váhu a čokoládě se vyhýbáte, dokonce i té kvalitní, která je minimálně závadná, můžete se poradit se svým výživovým poradcem, jak kousek kvalitní tmavé čokolády pro zlepšení nálady zařadit do vaší každodenní rutiny. Na druhou stranu i přes prokazatelné výsledky je čokoláda bezesporu nejen oblíbenou pochoutkou, ale může se z její konzumace stát i posedlost. Dále čtěte: Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Pokud vás trápí, pak se vykašlete na diety a změňte jednu věc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?