Podpořte správnou funkci vašich jater!
Játry prochází až 75 % odpadních látek, které se nacházejí v organismu…
Játra jsou největším detoxikačním orgánem lidského těla, řadí se také k těm nejvytíženějším orgánům.
Většina látek, které organismu dodáme zvenčí, se v různé podobě, dříve či později, prostřednictvím krve dostane do jater. Játra fungují jako filtr krve, zpracovávají se zde živiny, některé se zde i ukládají. Krev se v játrech také čistí od toxinů. Toxiny se zde odbourávají, přeměňují, rozpouštějí ve vodě tak, aby je mohly další vylučovací orgány odvést ven z těla.
Více než 500 funkcí jater
Játra neplní jenom detoxikační funkci, mají více než 500 dalších funkcí, řada z nich je nezbytná pro život. V každém okamžiku se v játrech odehrávají tisíce různých biochemických procesů, které ovlivňují fungování celého těla.
Detoxikace může být zaměřena na játra jako klíčový detoxikační orgán. Existují například bylinky a další přírodní prostředky, které dokážou činnost jater podpořit. Očista jater zvýší vlastní detoxikační schopnosti lidského těla.
Přečtěte si rady, jaké potraviny jsou vhodné ke zlepšení funkce jater:
Česnek
Česnek obsahuje sloučeniny síry, která slouží jako aktivátory jaterních enzymů odpovědných za vylučování toxinů z těla. Česnek také obsahuje allicin a selen, dvě důležité živiny chránící játra před poškozením toxiny a pomáhají při detoxikaci.
Grapefruit
Grapefruit je bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantů, oboje čistí játra. Podobně jako česnek, obsahuje i grapefruit sloučeniny podporující výrobu jaterních detoxikačních enzymů. také obsahuje flavonoid známý jako naringenin, který způsobuje, že játra tuky spíše spalují než ukládají.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje katechiny, druh rostlinných antioxidantů, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a podporují správnou funkci jater. Tento mocný bylinný nápoj chrání játra před kumulací toxinů, která je může poškodit.
Listová zelenina
Listová zelenina, jako je rukola, špenát, pampelišky, hořčice a čekanka obsahuje velké množství čistících složek, která neutralizují těžké kovy poškozující játra. Také odstraňuje pesticidy a herbicidy z těla a podporuje tvorbu a proudění žluči.
Avokádo
Avokádo je bohaté na sloučeniny produkující glutathion a tím chrání játra, protože zabraňuje jejich zaplavení toxiny a zesiluje čistící schopnost. Výzkumy ukázaly, že 1-2 avokáda týdně dokáží za měsíc opravit poškození jater.
Vlašské ořechy
Ořechy obsahují hodně l-argininu, aminokyselin, glutathionu a omega-3-mastných kyselin, které pomáhají čištění jater od nebezpečného amoniaku. Jsou také dobré pro lepší okysličování krve a z jejich slupek se často vyrábí přípravky na jaterní očistu.
Kurkuma
Kurkuma je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků pro udržení zdravých jater. Bylo prokázáno, že aktivně chrání játra před poškozením toxiny a také napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk. Dále napomáhá produkci žluči, zmenšuje přeplněné jaterní kanálky a zlepšuje funkci žlučníku, orgánu, který také napomáhá čištění těla.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec neutralizuje a detoxikuje léky, drogy, chemické příměsi potravin a alkohol. Pomáhá chránit játra řízením spotřeby glutationu, který je nezbytný pro detoxikační procesy. V prevenci poškození buněk vysoce reaktivními molekulami volných radikálů je ještě výkonnější než vitamíny C a E. Podporuje regeneraci nových zdravých jaterních buněk.
U nemocných rakovinou snižuje ostropestřec možnosti lékového poškození jater při chemoterapii a urychluje zotavování uspíšením procesů vedoucích k odstranění toxických látek, které by se mohly v těle hromadit. Ostropestřec také zklidňuje záněty a může zpomalovat bujení kožních buněk při lupence.
Prospěšná bývá u endometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti, protože napomáhá játrům zpracovávat hormon estrogen, jehož vysoká hladina zhoršuje bolesti a jiné příznaky tohoto onemocnění. Prospívá i při prevenci a léčení žlučových kamenů, protože zlepšuje odtok žluče, což jsou trávící šťávy nasycené cholesterolem, z jater do střev, kde pomáhá trávit tuky.
Tato léčivka je považována za jednu z nejbezpečnějších, nejsou popisovány žádné vedlejší účinky. Doporučená dávka je do 200 mg standardizovaného extraktu obsahujícího 70 - 80% silymarinu 3x denně. Nižší dávky jsou též účinné. Velice často se kombinuje například s cholinem, metioninem, pampeliškou a inozitolem. Tyto kombinace se označují jako lipotropní faktory nebo jaterní komplex. Výtažek je nejúčinnější při podávání mezi jídly. Příznivé účinky pocítíme během jednoho až dvou týdnů.
Podle studií se ostropestřec lépe vstřebává, je-li vázán na fosfatidylcholin, což je přirozená součást tukové sloučeniny lecitinu. Pokud byla aplikována účinná složka ostropestřece - silymarin na kůži myší, vyskytlo se o 75% méně nádorů vyvolaných po ozáření.