Trampolína na zahradě představuje stejné riziko jako nestřežený bazén. Nepouštějte děti z dohledu

 Děti 
18. května 2022 07:59 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Skákání na trampolíně je zábavné, ale... Pexels
Trampolíny na zahradě se těší velké oblibě a jen stěží najdete ulici, v níž by nebyl ani jeden dům, na jehož zahradě by si děti neužívaly po škole akrobatické kousky s měkkým dopadem. Někteří odborníci zastávají názor, že trampolína na zahradě způsobuje nejčastější letní dětské úrazy, ovšem druzí tvrdí, že je to díky nedodržování pokynů na ní.

Skákání na trampolíně je zábava nejen pro děti, ale často i pro dospívající teenagery, nebo dokonce dospělé. Používání trampolíny je dokonce doporučováno jako skvělý sport, při kterém dochází ke koordinaci pohybů, posílení různých svalů včetně pánevního dna, zároveň vede k posílení kostí a spálíte až o 15 % více energie než při běhu. Ovšem pokud koupíte trampolínu na zahradu svým dětem, musíte k ní přistupovat stejně, jako byste přistupovali k bazénu: když je obsazená, nehněte se od ní na krok.

I přesto, že od svého pediatra možná uslyšíte, že skákání na trampolíně je nebezpečnou praktikou, kterou vám důrazně nedoporučí, že rizika výrazně převyšují pozitiva, nedá se trampolínám upřít, že nějaká opravdu mají. Níže vám uvedeme některá z nich a vysvětlíme, jak snížit riziko, že si vaše děti na trampolíně ublíží, na minimum.

Názor odborníka

Podle PharmDr. Margarit Slimákové jsou trampolíny výborným prostředkem, který skvěle slouží nejen pro zlepšení koordinace pohybů, přispívá k flexibilitě těla a díky podpoře krevního oběhu pomáhá i snižovat cholesterol a posilovat naše srdce. "Díky skákání na trampolíně jsme schopni se i lépe koncentrovat, posilujeme nejrůznější svaly, flexibilitu i naši aerobní kapacitu. Navíc je skákání na trampolíně ideálním sportem, protože je tak zábavný, že ho každý bude chtít praktikovat dobrovolně," vysvětluje Margarit Slimáková, která trampolíny i na základě vlastní zkušenosti vřele doporučuje.

"Z hlediska rizika úrazu jsou trampolíny zhruba stejně nebezpečné jako jakýkoliv jiný sport. O tom, že při pohybu může dojít k úrazům, víme všichni a dlouho. A více trampolín s sebou samozřejmě nese více úrazů. Jako mnohem větší problém vidím to, že některé děti nemají pohyb žádný a jen sedí doma na gauči a sledují televizi nebo jen hrají hry na počítači, tabletu či mobilu," dodává.

Výhody skákání na trampolíně

Skákáním na trampolíně můžete dokonce předcházet zdravotním neduhům, jako je například osteoporóza, ale má to i další výhody:

  • šetří klouby a zpevňuje a posiluje svaly,
  • zábavnou formou zvyšujete denní vydanou energii,
  • díky měkkému dopadu je skákání méně náchylné na klouby než třeba běh,
  • posilujete hluboké břišní a zádové svaly,
  • dívky posilují svaly pánevního dna,
  • zvyšuje se aktivita kostní dřeně, což vede k vyšší produkci červených krvinek,
  • zlepšuje rovnováhu a koordinaci,
  • odbourává stres a bojuje s depresí.

Jaká jsou rizika

Jak již bylo řečeno, každý sport nebo venkovní aktivita s sebou nesou určitou míru nebezpečí. V nejčernějších scénářích mohou děti po špatném pádu na trampolíně skončit s četnými zlomeninami, doživotními následky, poškozenými mozky, nebo v nejhorším případě může jejich hra končit smrtí. Ovšem to do jisté míry může i rychlá jízda na kole nebo v zimě na lyžích. Samozřejmě čím je dítě menší, tím více hrozí, že si ublíží. Certifikovaná dětská lékařka ze San Diega má na to svůj názor: "Největším nebezpečím jsou neurologická zranění, která si děti způsobí nezvládnutými přemety, skoky, nebo dokonce pádem z trampolíny." Ovšem dodává, že více jak tři čtvrtiny úrazů jsou způsobeny nevhodným používáním trampolíny, které zahrnuje současné skákání více dětí najednou, narážení do sebe a provádění triků, na které dítě ještě nemá dostatek zkušeností.

Jak se vyhnout nebezpečí

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je zůstat v dohledu. Jakmile vaše dítě bude chtít na trampolínu, nesmíte ho nechat bez dozoru. Trampolína může být i dle studií stejně nebezpečná jako nestřežený bazén s neplavcem. Dodržujte proto následující pravidla:

  • kupte kvalitní trampolínu s bezpečnostními prvky včetně ochranné sítě,
  • seznamte děti s pravidly, která musí dodržovat (nechodit na pružiny, neschovávat se pod trampolínu, nevnášet na trampolínu žádné ostré předměty, nedělat salta, nestrkat do nikoho),
  • nepouštějte na trampolínu více než jedno dítě (pokud pustíte více jak jedno dítě, nehněte se od nich na krok),
  • před vstupem dítěte na trampolínu zkontrolujte, zda je trampolína v pořádku a pružiny zakryté,
  • ujistěte se, že trampolína stojí na rovném povrchu,
  • zvažte, zda je na trampolínu vaše dítě už zralé.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: parents.com, health.clevelandclinic.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47