Jak vybrat správnou židli pro malého školáka. Důležitá je nastavitelnost

 Děti 
09. srpna 2022 09:33 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zdravé sezení podporuje správné držení těla Depositphotos
Malý školák potřebuje mnohem víc než jen aktovku a umět si zavázat tkaničku. Pro jeho domácí studium je velice důležité, jaký mu pořídíte stůl a židli, aby si při psaní úkolů a jiných domácích pracích neničil záda. Proto hledejte ideálně mezi takovými židlemi, které lze přizpůsobit konkrétní velikosti dítěte, která se, jak víme, velice rychle mění.

Když si dítě sedne na správně nastavenou židli, mělo by být schopné dotknout se nohama země. V žádném případě není vhodné pořizovat židli, ze které dítěti visí nohy dolů s tím, že do ní doroste. Židle musí dítěti sedět od první chvíle. Zaměřte se proto především na to, aby měla židle nastavitelnou výšku, ale i zádovou opěrku. To ale není jediné, co byste měli o nákupu židle vědět.

Výška podle potřeby

Židle musí dítěti sedět stejně jako boty. Ideální je, když židli vybíráte společně s malým školákem, který se může na židli posadit a vyzkoušet si, zda se mu v ní bude dobře sedět. Prioritou by pro vás mělo být, aby se dala židle nastavit na takovou výšku, aby se školák mohl bezpečně opřít celou plochou chodidla o zem nebo o nášlapnou plochu na židli, aby měl při sezení kolena ohnutá do pravého úhlu a aby mu mezi stehny a deskou stolu zbývalo alespoň 25 centimetrů na volný pohyb nohou. V kombinaci se správnou výškou stolu (který seženete i v nastavitelné verzi) zajistí dítěti návyk na správné držení těla.

Nastavitelná hloubka opření

Druhou nejdůležitější věcí, kterou nutně musí židle mít, je nastavitelné opěradlo, které bude kopírovat záda dítěte až ke krku. Nejde jen o pohodlí dítěte, ale o podporu správného držení těla. Když totiž není opěradlo schopné podpírat záda dítěte, vede to k návyku nesprávného sezení, což později vede i ke špatnému držení těla a problémům se zády.

Rostoucí židle ano, nebo ne?

Rostoucí židle z kvalitního materiálu bývají většinou nákladnější než klasické školní otočné židle, ovšem vydrží dítěti mnohem déle a pokaždé se přizpůsobí jeho aktuálním potřebám. Není vhodné však pořizovat rovnou dospěláckou židli, která se sníží na nejnižší úroveň sedu. Měla by to být taková židle, která je určená dětem, a jejíž sedák lze nastavit na nejnižší výšku 34 až 35 centimetrů od podlahy. Taková židle je pro šestileté dítě, které jde poprvé do školy, ideální volbou. I u rostoucích židlí však musíte myslet na to, že je důležitá nejen výška sedu, ale i jeho hloubka. Když totiž dítě při sedu není schopno se opřít o příliš daleké opěradlo, bude se hrbit a ohýbat, budou ho následné problémy provázet do konce života.

Kolečka nebo statická židle?

Každému dítěti vyhovuje něco jiného, důležitá by měla být především nastavitelnost. Kolečka jsou však velice praktická, jelikož umožňují dítěti snazší pohyb od stolu a k němu. Některé děti, které mají poruchu pozornosti, jsou hyperaktivní nebo mají ADHD, mají nejen při učení speciální potřeby, neustále se ošívají, vrtí a potřebují být neustále v pohybu. Pro takové děti je vhodné volit speciálně navržený taburet, který jim umožňuje "v klidu" sedět na židli, na které se však mohou otáčet a pohybovat, aniž by odešly od stolu. Mikropohyby u takových dětí zvyšují průtok krve do mozku a pomáhají jim se prostřednictvím vynaložené energie lépe soustředit na školní práci.

Nikdy židli od stolu ani dospěláckou

Někdy mají rodiče pocit, že může mladší dítě dědit židli po svém starším sourozenci, který už z ní vyrostl nebo že si v první třídě vystačí s židlí od kuchyňského stolu. Tuto myšlenku by však měli rodiče ihned zavrhnout, pokud nechtějí dítěti ničit záda. Kuchyňská židle totiž podporuje statické sezení a navíc není svou konstrukcí ani velikostí navrhována pro potřeby malého dítěte. Stejně tak tomu je u herních židlí či kancelářských židlí, které byly ovšem dříve zakoupeny pro dospělou osobu.

U židlí po starším sourozenci je potřeba zamyslet se nad několika věcmi. Je židle technicky v pořádku? Jedná se o kvalitní židli z kvalitního materiálu? Není židle prosezená? Pokud po důkladném prozkoumání vidíte, že židle stále dobře (nikoliv dostatečně) poslouží, není její použití na škodu. Pokud však jeví značné známky opotřebení, raději školákovi pořiďte novou.

Zdroj: tavolisedie.com, radiozurnal.rozhlas.cz, manine-montessori.com, firstforwomen.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve