Jak připravit vynikající velikonoční mazanec, který nepraskne. Inspirujte se receptem našich babiček

 Recepty 
13. dubna 2022 15:55 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Velikonoční mazanec je symbolem pro konec odříkání a oslavu nového života Depositphtos
Velikonoce jsou za chvíli tady. Pokud patříte k těm, kteří tradice spojené s tímto obdobím dodržují, pak na vašem stole jistě nebude chybět lahodný velikonoční mazanec. Přinášíme vám proto osvědčený recept, díky kterému se vám mazanec vždy povede, nepopraská, a bude tak lahodný, že se po něm jen zapráší.

Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i jejich polévání. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance. Právě recept na lahodný mazanec si v tomto článku ukážeme.

Víte, proč se peče na Velikonoce mazanec

Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.

Suroviny na velikonoční mazanec

Na přípravu vynikajícího tradičního velikonočního mazance budete potřebovat následující suroviny:

150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
40 g cukru krupice
120 ml mléka
60 g másla
20 g droždí
špetka soli
citronová kůra
2 žloutky
30 – 40 g rozinek (libovolné)
K potření: žloutek a lžička mléka
K posypání: mandlové lupínky na posypání 

Postup přípravy

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.

Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama. 

Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout. 

Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout. Dobrou chuť.

Zdroj: vikendovepeceni.cz, bety.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008