Jak uvolnit ucpané dutiny i v domácích podmínkách

 Zdraví 
21. ledna 2019 14:07 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Okolí našeho nosu ukrývá dutiny, které mohou být sídlem nepříjemných zánětů Shutterstock
Někdy mohou značné zdravotní problémy způsobit dutiny, ve kterých probíhá zánět. Vše je skryto, ale negativně ovlivňuje tento problém zdravotní stav. Doporučíme, jak se potíží zbavit i v domácích podmínkách.

Vedlejší nosní dutiny jsou často zaplněné hnisem či hleny. Nákaza se šíří i do okolí, takže pacient má nekončící nachlazení, rýmu, zánět nosohltanu a trpí dalšími příznaky mírné infekce. Přidruží se i bolest hlavy a dutin. Mohou nás trápit zuby, ale objeví se i jiné příznaky, zejména únava.

Klasická léčba

Protože do dutin se nedostanou žádná antibiotika, opírá se klasická léčba zejména o propláchnutí dutin, které se provádí u specializovaného ORL lékaře. Jde o poměrně dost nepříjemný, bolestivý zákrok, při němž se lékař do dutiny musí dostat širším nástrojem, kterým pak provede propláchnutí dutiny. Aplikována jsou i místní antibiotika a podle potřeby se provede přeléčení antibiotiky. Jako podporu pro odchod hlenů se doporučuje užívat i přípravky na jejich ředění.

Domácí léčba

Domácí léčba je o poznání příjemnější, ale vyžaduje značnou disciplínu na straně pacienta. Doporučuje se pití bylinného čaje, který má pozitivní účinky na tyto problémy. Čaj by měl obsahovat květ černého bezu, heřmánku, listy máty a šalvěje. Užívat by se měl třikrát denně po jednom šálku.

Vedle pití čaje je potřebné pravidelně dutiny napařovat. Můžete použít stejný nálev, jako na pití. Případně je možné využít osolenou vodu či Vincentku. Doporučujeme klasický postup, který počítá s přípravou vroucího nálevu. Následně se nakloníme nad horký nálev a překryjeme hlavu hustší dekou. Pára s obsahem léčivých látek stoupá a je vdechována nosem. Postupně se dutiny prohřívají, uvolňuje se rýma. Po určité době dojde i k uvolnění dutin s tzv. zastydlou rýmou. Pozná se to jednak odchodem zapáchajících hlenů až hnisu a výraznou úlevou od bolestí hlavy a dutin. Pokračujte ještě několik dní v napařování, aby došlo k náležitému pročištění dutin a celkovému uzdravení.

Aby se uvedený postup osvědčil, je třeba ho provádět pravidelně třikrát denně vždy po dobu asi deseti minut. Také počítejte s tím, že budete v některých případech muset mít výdrž i dva týdny, než se dutiny uvolní. Doporučujeme následnou kontrolu u specialisty, který zjistí, zda jsou dutiny opravdu prázdné a doporučí další postup. Jako podpůrný prostředek můžete zvolit nosní sprej s mořskou vodou či Vincentkou. Od věci není ani zvýšený příjem vitaminu C. Více o významu tohoto vitaminu si můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47