Má smysl se otužovat? Jak na to a co nám otužování přináší

 Zdraví 
18. ledna 2019 07:58 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Začínat se s otužováním musí postupně Shutterstock
Otužování patří mezi aktivity, které jsou pro mnohé zajímavé, ale málokdo je zvládne. Přitom je poměrně škoda, že se neotužuje více lidí. Máme zajímavé informace.

Otužování má u nás dlouhou tradici, ale v poslední době se mu nevěnuje tolik lidí jako dřív. Přitom právě otužování a zvládání chladu může mít velké zdravotní přínosy pro člověka, který se mu věnuje.

Kdy začít

Ačkoliv jsou národy, kde patří otužování k přirozenému způsobu života už od nejmenších dětí, nedoporučuje se nám Středoevropanům následovat jejich příkladu. Děti mají totiž jiné vnímání chladu, proto se trénink otužování doporučuje až po desátém roku věku. Začínat se musí v každém případě postupně. Nejprve studená sprcha jen na krátkou chvíli. Dobu postupně prodlužovat a pak si troufnout i na náročnější aktivity, tedy plavání v řekách i v zimním období a další.

Pro koho je důležité

Z hlediska zdravotního je důležité pro každého. Zejména je podstatná schopnost zvládat chlad pro sportovce, kteří se zabývají dálkovým plaváním, a pro horolezce. Nicméně i obyčejný zdravý člověk, který nemá zájem o tyto sporty, může získat díky otužování i nečekané zdravotní benefity.

Co všechno získáme

Člověk, který se otužuje, podporuje na prvním místě svůj kardiovaskulární systém. Dochází tak k lepšímu prokrvování těla, včetně jeho končetin. Vedle toho ale získává odolnost vůči stresu. Jednak proto, že pobyt v chladné vodě přináší relaxaci, ale také proto, že se při něm vyplavují hormony štěstí jako při jiných sportech. Více o hormonu štěstí si můžete přečíst zde.

Věnujeme-li se plavání ve vodě, pak navíc hubneme. Ne však jen kvůli pohybu, ale také proto, že naše tělo spotřebuje při pobytu v chladu podstatně více energie, kterou musí dokrýt z vnitřních zdrojů. Díky otužování se dá léčit i nechutenství. Navíc se otužilec připravuje na zvládnutí nečekaných situací, které ho mohou v životě potkat – nezpanikaří při proboření ledu nebo je schopný skočit do studené vody pro někoho, kdo se topí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty