Udělejte si letošní Vánoce konečně bez stresu. Zkuste naše tipy na pohodové svátky

 Zdraví 
16. prosince 2020 15:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá hospodyňka chce, aby byly Vánoce dokonalé Depositphotos
Vánoce. Nejkrásnější svátky roku, ale pro řadu lidí především obrovský stres. Jak mu letos předejít? Zkuste naše tipy.

Na jedné straně si máme užít klid a duchovně se povznést, na druhé straně má řada lidí často pocit, že musí mít všude uklizené, navařené, napečené a ideálně i zabalené všechny dárky. Není divu, že spousta lidí je z toho ve stresu. Přitom se mu lze lehce vyhnout.

Plánujte 

Je jedno, kdy se pustíte do vánočních příprav, zda na konci listopadu nebo týden před Štědrým dnem. To, co byste měli jako první udělat, je mít plán. Vezměte si papír a tužku a naplánujte si jednotlivé činnosti. Ty si poté rozplánujte do jednotlivých dnů. Každý splněný úkol si pak odškrtněte. Takto uvidíte, jak vám povinnosti ubývají.

Delegujte

Nebojte se do všeho zapojit celou rodinu, včetně dětí. Ty můžete zapojit do úklidu, o další úkoly se podělte s partnerem. Naopak neslibujte pomoc tam, kde to není úplně potřeba. A pokud něco nestíháte, klidně řekněte ne. Jak zvládnout rychle vánoční úklid a na co nezapomenout, jsme psali zde.

Chce to nákupní seznam

Než začnete nakupovat dárky, udělejte si seznam, co komu letos nadělíte. Mějte určitý finanční limit, abyste se pak nezhrozili při pohledu na výpis z účtu. Sepište si jména lidí, které chcete obdarovat, a ke každému také to, co byste mu chtěli nadělit i kolik to bude stát. Řada lidí totiž kvůli dobrému záměru potěšit své blízké často utrácí za zbytečnosti, které udělají radost jenom těsně po rozbalení a nakonec skončí někde v krabici.

Nakupujte on-line

Spoustu času vám úšetří nákupy přes internet. Z pohodlí domova můžete prakticky koupit jakékoliv dárky, včetně drogerie, kosmetiky, cukroví, osvětlení i ozdob na vánoční stromeček. 

Jídlo postupně

Také u jídla si udělejte nákupní seznam. Stejně tak jej nakupujte postupně, abyste se vyhnuli krušným dnům těsně před Vánocemi. Cukrovinky, alkohol, slané pochutiny vydrží poměrně dlouho, takže je neváhejte pořídit i hodně dopředu. Pokud se chcete vyhnout tlačenicím a stání ve frontách, což v dnešní době není žádoucí, objednejte si nákup on-line. Tuto možnost je ovšem potřeba si zamluvit alespoň pár dní předem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47