Nejlepší lék na všechno aneb dva základní pilíře pevného zdraví

 Zdraví 
15. prosince 2020 10:49 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Znáte dva základní pilíře pevného zdraví? Depositphotos
Hledáte lék na všechny potíže? Pak se začněte smát. To je totiž zaručený způsob, jak si zachovat pevné zdraví. Veselá mysl je bez nadsázky klíčem k dlouhověkosti.

Procházky a smích. Dva základní pilíře pevného zdraví. Veselý smích má komplexní účinek na lidské tělo - fyziologický, biochemický, psychologický i sociální. Jeho vibrace stimulují pohyblivost vnitřních orgánů, zlepšují krevní oběh a zabraňují vzniku blokád.

Smích a pozitivní emoce usnadňují překonávání jakýchkoli obtíží. Ať už jde o problémy v práci, potíže s učením nebo rodinný život. Navíc vám pomůže vybudovat dobré vztahy a vidět svět optimističtěji.

Proti depresi

Často nám do smíchu vůbec není, naopak. Je ale prokázáno, že i při depresích pomáhá práce s dechem a smíchem, při kterém dochází ke zvýšenému uvolňování neurotransmiterů, tedy dopaminu, serotoninu a endorfinu, kterému se říká „hormon radosti“. Když se dostane do krve, tělo se uvolní, bolest i smutek zmizí. Nedostatek serotoninu hraje u depresí klíčovou roli.

Upřímný úsměv nebo smích po dobu 5-10 minut se rovná 30 minutám relaxovaného odpočinku.

Harmonizace krevního tlaku

Dlouhodobý smích stimuluje několik desítek svalů, zejména v obličeji, hrudníku a břiše. Dokonce působí pozitivně na krevní cévy, zlepšuje krevní oběh, aktivuje metabolické procesy v lidském těle, zlepšuje stav cév, posiluje je a zvyšuje tonus. To je důležitá součást prevence rozvoje aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Podle provedených studií byl u pacientů trpících alergickými reakcemi zjištěn při terapii smíchem pokles hladiny citlivosti na alergeny a počet alergických záchvatů. Základem léčby přitom bylo pouze každodenní sledování vtipných videí.

Nadměrný smích může způsobit smrt

Smích se vyznačuje mnoha pozitivními vlastnostmi. Na druhou stranu hysterický a dlouhotrvající smích prospěšný není. Smích totiž vyvolává hyperventilaci plic, což může vést k bolestem hlavy s anémií. Nebezpečný by mohl být při vážných onemocněních, zejména při srdečních chorobách. 

V některých případech dochází k nekontrolovatelnému smíchu. Jeho hlavním  nebezpečím je neschopnost přestat. Pak může dojít ke kolapsu. Jak si pohlídat své srdce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47