Jmelí je tradiční vánoční dekorace, má ale také velmi zajímavé léčivé účinky

 Zdraví 
11. prosince 2020 18:44 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Extrakty z jmelí zamezují šíření rakovinových buněk Depositphotos
Jmelí se nejčastěji využívá jako vánoční dekorace, symbolizuje štěstí a plodnost. Můžete se pod ním políbit se svým partnerem, aby vám přineslo do života více lásky. Jmelí však má především zdravotní účinky.

Léčivé účinky jmelí využívali lidé již ve středověku. Keltští druidové používali tuto rostlinu k léčbě mnoha nemocí. O tom, že jmelí má své místo v lidovém léčitelství není pochyb, ale najdete ho i v moderní medicíně. Léčiva rostlina se často využívá v mnoha zemích jako podpůrná léčba rakoviny.

Jmelí pomáhá v boji proti rakovině

Jmelí je jednou z nejběžněji zkoumaných alternativních terapií pro lidi s rakovinou. Podle mnoha výzkumů se ukázalo, že dokáže stimulovat imunitní systém, který je při boji s rakovinou velmi potřebný. O jednom z těchto výzkumů si můžete přečíst zde.

Extrakty z jmelí dokonce zamezují šíření rakovinových buněk. Navíc bylo prokázáno, že snižuje velikost nádoru. Prospívá pak zejména lidem, kteří mají rakovinu žaludku, prsu či vaječníků. Pomáhá také při nevolnosti, která je s vážnou nemocí spojená. Jmelí celkově zlepšuje kvalitu života pacientů, kteří mají rakovinu.

Jmelí vyrovnává hladinu cukru

Jmelí prospívá diabetikům, protože dokáže vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Léčivá rostlina má schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi a stimuluje produkci inzulínu. Některé výzkumy prokazují, že jmelí má velký potenciál pomoci lidem s cukrovkou. 

Jmelí snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak v pokročilejším věku trápí velké množství lidí. Proto je potřeba ho aktivně snižovat různými prostředky. Tělo stárne, cévy se zanášejí různými usazeninami a zhoršuje se jejich průchodnost. Zároveň se tím zvyšuje krevní tlak, který je velkým strašákem, protože jeho následkem může být mrtvice nebo infarkt.

Jmelí pomáhá zlepšit oběh, ochraňuje srdeční tkáň a cévy. Dokazují to i některé studie, jednu z nich si můžete přečíst zde. Navíc dokáže regulovat srdeční frekvenci. Léčivá rostlina napomáhá také zlepšit zdravotní stav po infarktu. Krevní tlak snižuje i penízovka. Najdete ji v zimě na kmenech listnatých stromů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve